Războiul prezervativelor: Papa Francis iese învingător după demisia şefului Cavalerilor de Malta

Şeful ordinului catolic al Cavalerilor de Malta a demisionat ca urmare a unei dispute aprinse cu Vaticanul în legătură cu distribuirea de prezervative gratuite, dispută care a devenit un test pentru autoritatea Papei Francisc, conform ziarului The Guardian.
Papa Francisc.
Papa Francisc. (Vincenzio Pinto/AFP/Getty Images)

Instituţia Cavalerilor de Malta, cu sediul în Roma, a declarat că Marele Maestru Matthew Festing, în vârstă de 67 de ani, a demisionat după ce, marţi, Papa Francisc i-a cerut să-şi dea demisia. Marii maeştrii ai instituţiei, care a fost înfiinţată în secolul al 11-lea, de regulă îşi păstrează poziţiile pe durata vieţii.

“Papa i-a cerut să demisioneze şi Marele Maestru a acceptat”, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei, adăugând că următorul pas este o formalitate în care Consiliul Suveran al ordinului va semna demisia foarte neobişnuită.

Festing şi Vaticanul au fost prinşi într-o dispută de când unul dintre cavalerii cu cel mai mare rang din acest ordin, Marele Cancelar Albrecht Freiherr von Boeselager, a fost înlăturat din poziţia sa în decembrie 2016, după ce instituţia a distribuit prezervative ca parte a unui proiect medical pentru cei săraci.

Von Boeselager a făcut apel la Papa Francisc, care a numit o Comisie alcătuită din 5 membri pentru a analiza circumstanţele neobişnuite ale înlăturării marelui cancelar. Festing a refuzat să coopereze şi a declarat că această comisie este ilegală.

Demisia lui Festing este cea mai recentă răsturnare de situaţie într-o bătălie între şefii a două dintre cele mai vechi instituţii din lume.

Britanicul Festing a denunţat comisia papală ca o interferenţă în problemele suverane ale ordinului, a acuzat membrii comisiei că de conflict de interese şi a creat propria sa comisie internă.

În schimb, Vaticanul a afirmat că aceasta este o încercare de discreditare a membrilor comisiei papale şi a ordonat liderilor instituţiei să coopereze cu ancheta. Comisia papală ar trebui să prezinte Papei descoperirile sale la sfârşitul lunii ianuarie.

Liderii de rang înalt ai Cavalerilor de Malta, toţi fiind de sex masculin, nu sunt clerici, dar se află sub jurământ de sărăcie, castitate şi supunere faţă de Papă. Instituţia are 13.500 de membri, 25.000 de angajaţi şi 80.000 de voluntari în întreaga lume.

Ordinul – înfiinţat în secolul al 11-lea pentru a furniza protecţie şi îngrijire medicală pelerinilor care se îndreptau spre Pământul Sfânt – are structura unei entităţi suverane: are relaţii diplomatice cu peste 100 de state şi cu UE şi are statut de observator permanent la ONU.

Când l-a înlăturat pe Von Boeselager, Festing l-a acuzat că a ascuns faptul că a permis utilizarea de prezervative în perioada în care a condus Malteser Internaţional, agenţia umanitară a ordinului.

Von Boeselager şi susţinătorii săi au declarat că problema prezervativelor a fost o scuză folosită de Festing şi cardinalul Raymond Leo Burke – care l-a acuzat pe Papa Francisc că este prea liberal – pentru a-şi extinde puterile.

Biserica nu permite utilizarea de prezervative ca mijloc de controlare a sarcinilor şi susţine că abstinenţa şi monogamia în căsătoria heterosexuală sunt cele mai bune opţiuni pentru a opri răspândirea SIDEI.

Von Boeselager a declarat că a închis două proiecte în ţări aflate în curs de dezvoltare când a aflat că sunt distribuite prezervative. Totuşi, el a adăugat că a menţinut al treilea proiect pentru o perioadă de timp, întrucât închiderea sa ar fi dus la suspendarea bruscă a tuturor serviciilor medicale de bază destinate săracilor.