Papa se plânge că şcolile spun copiilor că-şi pot alege sexul

În remarcile adresate episcopilor polonezi, Papa Francis dă vina pe manuale furnizate de "persoanele şi instituţiile care donează bani"
Papa Francisc se urcă la bordul unui avion pe aeroportul Fiumicino, Roma.
Papa Francisc se urcă la bordul unui avion pe aeroportul Fiumicino, Roma. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)

În timpul unei întâlniri private ce a avut loc săptămâna trecută cu episcopii din Polonia, în timpul pelerinajului său acolo, Papa Francisc s-a plâns că elevii sunt învăţaţi la şcoală că sexul poate fi o alegere. Vaticanul a lansat marţi o transcriere a acestor observaţii făcute cu uşile închise.

Papa Francisc a notat că vrea să-şi încheie alocuţiunea reflectând la acest lucru: "Trăim un moment de anihilare a omului ca imagine a lui Dumnezeu". El a adăugat că predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a etichetat perioada actuală de timp ca fiind "epoca păcatului împotriva lui Dumnezeu Creatorul".

El a spus: "Astăzi, în şcoli se predă copiilor - copiilor! - că toată lumea îşi poate alege sexul". Fără a fi foarte precis, el a afirmat că motivul acestui lucru sunt manualele furnizate de "persoane şi instituţii care donează bani".

Papa a dat vina pe ceea ce el a numit "colonizare ideologică" susţinută de "ţări foarte influente", pe care el nu le-a identificat. O astfel de "colonizare", a spus el, "îî voi spune în mod clar pe nume - este alegerea genului".

"Colonizarea" este una dintre temele împotriva căreia Papa s-a raliat anterior, inclusiv în timpul unui pelerinaj din Asia în 2015.

Miercuri, la o întâlnire pe care a avut-o cu episcopii la scurt timp după sosirea sa în Cracovia la începutul unui pelerinaj de cinci zile, Francisc a afirmat că a discutat problema de gen cu predecesorul său, care trăieşte la Vatican de când s-a retras în 2013.

"Vorbind cu Papa Benedict, care este bine, şi are o minte limpede, el mi-a spus:" Sanctitate, aceasta este epoca păcatului împotriva lui Dumnezeu Creatorul. El este inteligent! Dumnezeu a creat bărbatul şi femeia, Dumnezeu a creat lumea în acest fel, în acest fel, şi noi facem opusul."

Francisc şi-a încheiat alocuţiunea spunând episcopilor polonezi că doreşte ca aceştia să reflecteze asupra afirmaţiilor fostului Papă: "Trebuie să ne gândim la ceea ce a spus Papa Benedict: Este epoca păcatului împotriva lui Dumnezeu Creatorul."