Venezuela: Violenţa îi îndeamnă la exod pe cei din clasa de mijloc
Peste un milion de venezueleni au plecat în ultimii 15 ani din această ţară petrolieră. Deriva regimului, criza economică şi violenţa fără sfârşit au accelerat planurile de emigrare în străinătate ale cetăţenilor din clasa de mijloc, notează marţi ziarul ABC.
Cei din clasa înaltă au început de mulţi ani să plece. Cifrele privind lipsa de securitate sunt terifiante: la fiecare 20 de minute moare cineva în Venezuela. Anul 2013 s-a încheiat cu 25.000 de asasinate, potrivit Observatorului venezuelan privind violenţa. Cel puţin 143.000 de venezueleni, dintre care mulţi cu studii universitare, au plecat din ţară între 2005 şi 2010 în căutarea unui viitor profesional şi a unei securităţi sporite în SUA sau în Spania.
Un tânăr om de afaceri, moştenitor al unei fabrici de hârtie - care nu şi-a dat numele de teama represaliilor guvernului - vrea să plece din cauza creşterii criminalităţii, care situează Venezuela printre cele mai violente ţări din lume. Dar nu îndrăzneşte să facă pasul, datorită dragostei faţă de pământul natal. Părinţii l-au trimis la studii în SUA, iar când s-a întors la Caracas s-a instalat ca membru al celei de-a treia generaţii în fruntea fabricii de hârtie a familiei. Dar executivul a pus ochii pe fabrica lui. Dacă nu are grijă, riscă să-i fie confiscată ca urmare a penuriei de hârtie igienică.
Ameninţarea cu exproprierea atârnă deasupra capului său ca Sabia lui Damocles. Este suficient să i se refuze tranşa de valută cu care importă materia primă, pentru a-l obliga să închidă porţile. El se zbate între nesiguranţa juridică şi lipsa de securitate personală. La acestea se adaugă atacurile reiterate ale preşedintelui ţării, Nicolás Maduro, împotriva clasei de mijloc, pe care o numeşte 'burghezie yankee' şi 'oligarhie apatridă'. Au rămas puţini. Ei au fost înlocuiţi de 'burghezia bolivariană', formată din cei îmbogăţiţi la adăpostul regimului Chavez.
Destinaţiile preferate ale celor care emigrează sunt SUA, Spania, Canada, Columbia şi Australia. Venezuela a fost dintotdeauna o ţară primitoare cu imigranţii. Acum, fenomenul s-a inversat: în ultimii 15 ani au fost mai multe valuri de exoduri ale venezuelenilor. Val după val, numărul lor a ajuns la peste un milion de venezueleni. Printre ei se numără şi actriţa de comedie María Elena Heredia, care la început a plecat la Miami, iar apoi s-a stabilit în Los Angeles.
Aflată în ţară pentru vacanţă, ea a asistat la funeraliile fostei Miss Venezuela, Mónica Spear, şi ale soţului acesteia, Thomas Berry, asasinaţi pentru a fi jefuiţi. Acest asasinat a accelerat planurile de emigrare ale multor venezueleni. Esmeralda Villamizar şi soţul ei au emigrat în Australia în urmă cu şase ani. Ei sunt de părere că în Venezuela 'nu există opţiuni pentru a creşte profesional'.
Un caz asemănător este cel al lui Otto Berstein, inginer agronom, în vârstă de 42 de ani, şi al soţiei sale, Gladymar, inginer pentru resurse naturale, în vârstă de 34 de ani. Au doi copii de 8 şi 4 ani, iar cum încearcă să-şi scoată actele pentru a emigra în Galicia. Familia Berstein se declară de opoziţie şi nu împărtăşeşte politicile guvernului, care 'se foloseşte de ignoranţa celor săraci şi îi manipulează ca să-l voteze. Viitorul este nesigur pentru copiii noştri', spun ei.
Consulatul Spaniei din Caracas este cel mai solicitat, după cel american. Zilnic vin la ghişee între 1.000 şi 1.200 de persoane care vor să-şi reglementeze actele de naţionalitate şi să solicite viză. Iar coada creşte încontinuu de la asasinarea actriţei Mónica Spear.