Vechii chinezi considerau confortul foarte daunator

Tendinta nemarginita spre confort si considerarea acestuia drept telul suprem este daunatoare pentru oameni precum vinul otravit, mentiona o veche zicala din China antica. Confortul constituia pentru vechii chinezi un lucru de evitat.

Un proverb chinezesc spune: "Oamenii pot supravietui durerii si suferintei, dar pot muri din cauza confortului". Desi atasamentul fata de confort nu conduce neaparat la moarte, el poate spori pasivitatea omului, fortandu-l sa-si tolereze apucaturile rele si sa piarda vointa.

In "Lun Yu" ("Conversatii si reflectii") Confucius spune: "Lenevia dupa o masa copioasa nu este un lucru bun. Oare nu se poate juca sah? Chiar si o partida de sah este mai buna decat trindavia”.

Filozoful chinez Mencius, de asemenea, a mentionat: "Cand oamenii au mancare buna si haine calde - ei traiesc in confort, dar daca nu sunt educati, devin ca niste animale. Inteleptii erau ingrijorati de acest lucru si de aceea isi trimiteau discipolii sa-i invete pe oameni unele principii morale si reguli de comportament. Vechii chinezi credeau ca deseori confortul poate fi daunator, considerand ca daca cineva o apuca pe calea confortului si acorda putina atentie educatiei, urmeaza cai rele si decade.

Pe timpul celor de trei regate, domnitorul Liu Bei se plingea: "Intotdeauna am mers calare si picioarele nu mi se acopereau de grasime. Acum nu mai merg calare si obezitatea ma bantuie. Timpul se scurge ca apa. Imbatrinesc si nu am obtinut nimic si de aceea sunt foarte trist!".

Tao Kan, un functionar al dinastiei Jin, scotea in fiecare dimineata din casa 100 de caramizi si noaptea le aducea inapoi. Oamenii, din curiozitate, l-au intrebat de ce face acest lucru si el a raspuns: "Incerc din raspunteri sa lucrez pentru tara. Daca voi trai prea confortabil, ma tem ca nu-mi voi putea indeplini bine sarcinile si de aceea muncesc fizic". Mai tarziu el a devenit guvernator peste opt regiuni si foarte renumit.

Vechii chinezi spuneau ca apa curgatoare nu putrezeste si balamalele nu ruginesc daca sunt mereu in miscare. Avem la dispozitie doar cateva decenii de viata. Daca ne satisfacem dorintele, traim in confort, putem deveni lenesi si ne vom petrece viata fara nici un scop. Ne va fi frica de dificultati si greutati si in final vointa noastra va fi slabita. Confruntindu-ne cu dificultati, vom deveni apatici si nu vom obtine lucruri semnificative in viata. Mai mult ca atat, atunci cand oamenii sunt prea dornici de confort, ei isi pot atrage necazuri si probleme.