Valentin Popa: Se discută prea mult despre plagiat. Este păcat că umbrim valorile învăţământului!

Numeroşi politicieni celebri au fost prinşi în ultima perioadă cu doctorate plagiate. În acest context, potenţialul viitor ministru al Educaţiei susţine că se vorbeşte prea mult despre plagiat deşi legea nu prevede că trebuie ghilimele la un text pe care îl preluăm.
Valentin Popa (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
29.01.2018

În spaţiul public se discută prea mult despre plagiate, ceea ce umbreşte valorile învăţământului românesc, în condiţiile în care nici legea nu prevede exact unde se pun ghilimelele, a susţinut, luni, ministrul propus al Educaţiei, Valentin Popa.

"Am avut întotdeauna absolvenţi extraordinari care au plecat în străinătate. Este păcat că umbrim valorile învăţământului prin scoaterea în evidenţă a unor elemente nu atât de importante, cum ar fi plagiatele. Vorbim mult prea mult despre de 0,1% din tezele de doctorat care ar fi plagiate", a declarat Valentin Popa, citat de Mediafax, după audierea din comisia parlamentară, unde a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Educaţiei.

Popa - politician devenit celebru după ce s-a remarcat pe internet printr-un discurs doldora de greşeli gramaticale şi de exprimare - a mai susţinut că nici legea nu este foarte clară în domeniul plagiatelor.

"Nici legea după care ar trebui să îi condamnăm nu este chiar perfectă, nu prevede legea că trebuie ghilimele la un text pe care îl preluăm, sau citarea imediată după el, deşi azi cercetătorii noştri aşa fac. Nici eu nu am învăţat în facultate să fac în acest mod, citarea era la final, dar nu să o faci imediat lângă text", a mai spus ministrul propus al Educaţiei.

După ce a criticat prea multele discuţii despre plagiat, Popa s-a remarcat prin noi greşeli de exprimare, mai relatează sursa citată. Astfel, acesta a declarat că el, la universitate, nu poate amenaja nicio sală în mai puţin de un an "datorită" procedurilor foarte greoaie.

Referitor la greşelile făcute, de exemplu folosirea greşită a lui "datorită" în loc de "din cauză", Valentin Popa a explicat, ulterior, că atunci "când ai emoţii şi când vorbeşti cu pasiune, se întâmplă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor