USR: Dragnea şi Tăriceanu împing România pe drumul Poloniei şi în afara UE

Toate semnalele arată că România merge pe drumul Poloniei, spre o democraţie iliberală periculoasă, care va conduce la izolarea ţării noastre pe plan extern, atrage atenţia USR.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
20.12.2017

Coaliţia de guvernare PSD-ALDE ignoră avertismentele din partea partenerilor externi cu privire la modificarea legilor justiţiei, ceea ce poate atrage României sancţiuni similare cu cele pentru Polonia, ţară care riscă să îşi piardă dreptul de vot în cadrul Uniunii Europene din cauza reformelor controversate făcute în justiţie, în ultimele luni.

Anunţul este făcut în contextul în care Comisia Europeană a decis să apeleze la „soluţia nucleară”, cum este supranumit Articolul 7, pentru a impune Poloniei revizuirea în termen de trei luni a modificărilor legislative care au afectat statul de drept. Oficialii europeni iau în considerare şi condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea valorilor şi deciziilor UE.

”Toate semnalele arată că România merge pe drumul Poloniei, spre o democraţie iliberală periculoasă, care va conduce la izolarea ţării noastre pe plan extern. Coaliţia PSD-ALDE pune interesele lui Dragnea şi Tăriceanu mai presus de interesul României de a continua parcursul european şi instalează practic dominaţia oligarhiei în locul democraţiei”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.

Reprezentanţii USR reamintesc că în ultimul raport MCV al României, experţii Comisiei Europene au semnalat cu îngrijorare că modificarea legilor justiţiei se face fără transparenţă sau dezbatere, însă publicarea raportului nu a oprit coaliţia PSD-ALDE, în frunte cu Florin Iordache, să ciopârţească legile justiţiei în Comisia specială din Parlament.

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a cerut, de asemenea, explicaţii coaliţiei PSD-ALDE cu privire la aceste legi care riscă să afecteze lupta anticorupţie din România.

"Din păcate, în pofida tuturor avertismentelor, cele trei legi care subordonează justiţia din România puterii politice, au fost adoptate, miercuri, de majoritatea PSD-ALDE din Parlament. Uniunea Salvaţi România va contesta aceste legi la Curtea Constituţională, în încercarea de apăra statul de drept şi democraţia românească. USR se va opune oricărei acţiuni a PSD ce va avea ca finalitate situaţia în care România să piardă drepturi obţinute ca membru deplin al Uniunii Europene", arată USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor