Comisia Iordache îl ajută pe Dragnea să scape de eticheta de "penal" [USR]

Asistăm la marea prespălare a penalilor prin modificarea Codului de Procedură Penal, susţine USR, anunţând că va ataca modificările la CCR dacă acestea vor fi adoptate de Parlament în forma în care au trecut de Comisia Iordache.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

O modificare la Codul de Procedură Penală, adoptată astăzi în Comisia Iordache, îl ajută pe Liviu Dragnea să scape de eticheta de ”penal”. Comisia Iordache a decis că hotărârile definitive pot fi revizuite, dacă deciziile nu au fost semnate de magistraţii care au judecat dosarele. Astfel, Liviu Dragnea poate cere revizuirea hotărârii în dosarul Referendumului pe motiv că judecătoarea Livia Stanciu, care a soluţionat dosarul în care liderul PSD a fost condamnat pentru fraudă electorală, s-a pensionat înainte de semnarea motivării sentinţei, semnalează Uniunea Salvaţi România.

O altă modificare adoptată astăzi de aceeaşi comisie condusă de artizanul OUG 13 îi oferă lui Călin Popescu Tăriceanu siguranţa că pe viitor nu va primi o condamnare în dosarul în care este acuzat mărturie mincinoasă, după ce a fost achitat, în primă instanţă, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Astfel, Comisia Iordache a decis că instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi.

”Ce s-a întâmplat astăzi este marea prespălare penală a României. Dacă ceea ce s-a legiferat în Comisia specială va deveni lege în Parlamentul României, vom avea o mulţime de persoane care sunt în diverse stadii de proces şi care vor deveni brusc inocente şi curate. Este exemplul concret, prin care penalii care se află în poziţii de decizie în România, schimbă legi pentru a se prespăla. Am văzut satisfacţia de pe chipul domnului Nicolicea, este satisfacţia criminalului care a terminat de tranşat cadavrul justiţiei pentru că aşa arată ceea ce s-a întâmplat astăzi în Comisia Iordache. După ce preşedintele a fost transformat într-un simplu notar, şi instanţele de apel din România au fost transformate în instanţe de tip notarial pentru că tocmai aflăm că ele nu mai pot schimba o decizie de fond. Această decizie este luată exclusiv şi cu dedicaţie pentru domnii Dragnea şi Tăriceanu”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.

Numele lui Tăriceanu a fost inclusiv invocat în expunerea de motive a modificărilor adoptate la Codul de Procedură Penală. Nu există o dovadă mai clară că aceste legi sunt cu dedicaţie pentru liderii partidelor de la putere. În plus, s-au adoptat nişte norme care permit aplicarea retroactivă a noilor prevederi, deşi potrivit deciziilor CCR, legea procesual penală se aplică numai pentru viitor. Nu poţi adăuga cauze noi de căi de atac pentru a redeschide procese deja încheiate”, a precizat la rândul său deputatul Stelian Ion, reprezentantul USR în Comisia specială.

USR avertizează că nu doar Dragnea şi Tăriceanu vor beneficia de aceste modificări, ci toţi infractorii!

"Nu o să mai fim în siguranţă în România pentru că noul Cod de Procedură Penală transformă ţara într-un paradis al infractorilor", se arată în comunicatul USR.

În aceste condiţii, dacă modificările vor fi adoptate de Parlament, USR le va contesta la Curtea Constituţională, care sperăm să îşi facă de această dată datoria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne