USR: Asupra Bucureştiului s-a abătut o calamitate - administraţia PSD cu Firea la conducere

Prin proiectul de rectificare bugetară al Primăriei Capitalei, Gabriela Firea şi PSD îşi recompensează clientela şi îşi securizează victoria la alegerile din 2020, în timp ce dezvoltarea Bucureştiului va fi blocată iar haosul se va instala în administraţia centrală, a acuzat USR.
Gabrieal Firea
Gabrieal Firea (Mihut Savu / Epoch Times)

Consilierii generali USR au analizat proiectul de rectificare bugetară postat pe site-ul Primăriei Capitalei, iar concluziile sunt sumbre - aproape toate investiţiile vor fi tăiate, iar dezvoltarea Bucureştiului va fi blocată, se arată într-un comunicat de presă remis de partidul înfiinţat de Nicuşor Dan.

"Capitolele bugetare de importanţă pentru cetăţenii Capitalei au fost "măcelărite": se taie de la Învăţământ 2.384.000 lei, renunţându-se complet la extinderea unor şcoli şi grădiniţe, Sănătatea pierde 3.457.000 lei, bani ce erau alocaţi pentru consolidarea, printre altele, a policlinicilor Titan, Iancului, Pantelimon, iar de la Protecţia mediului se scad 61.577.090 lei, alocaţi pentru proiecte destinate managementului deşeurilor. La Transporturi, capitolul unde PMB taie cel mai mult - 175.472.000 lei, nu vor mai fi bani pentru investiţii menite să decongestioneze traficul, iar blocurile de locuinţe pentru tineri nu vor mai fi realizate întrucât se scade 94.892.690 lei de la capitolul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică", arată USR.

Potrivit consilierilor, două excepţii notabile dintre instituţiile subordonate Primăriei ale căror bugete nu scad: CreArt şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Cele două instituţii, una responsabilă cu concertele şi cealaltă cu statuile, primesc împreună un spor de aproape 4,5 milioane euro.

USR a atras atenţia că cea mai mare parte a "economiilor" realizate de doamna Primar General este direcţionată către societăţile comerciale înfiinţate şi patronate de PSD-ALDE - 116 milioane euro sub formă de majorări de capital (75%) şi împrumuturi fără dobândă din bugetul municipalităţii (25%).

"Prin această rectificare, Gabriela Firea şi PSD îşi recompensează clientela politică şi îşi securizează victoria la alegerile din 2020. Voturile a câteva mii de oameni plătite la această rectificare sunt suficiente pentru PSD în condiţiile în care prezenţa la vot în Capitală a fost scăzută la ultimele alegeri, iar Gabriela Firea a fost aleasă cu 13% din voturile bucureştenilor. Între timp, dezvoltarea Bucureştiului va fi blocată, haosul se va instala în administraţia centrală, dar Gabriela Firea va avea o mini-armată PSD-ALDE care va acţiona la comenzile politice", a declarat Roxana Wring, consilier general şi preşedintele USR Bucureşti.

USR a avertizat că, dacă înainte rubrica "Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii" era principala nebuloasă din bugetul Primăriei, prin acest "sistem paralel" al societăţilor comerciale cheltuirea banului public va deveni "complet obscură": "banii noştri se vor duce în sacul încăpător al Primăriei Paralele marca Firea".

"Tot din banii economisiţi de doamna primar, s-a recompletat fondul de rezervă bugetară, acel fond care, potrivit legii finanţelor publice locale 273/2006, poate fi folosit doar în cazul unor calamităţi naturale sau incapacitate de plată a Primăriei. Ei bine, doamna primar a luat acest fond şi l-a folosit pe post de investiţie proprie în rectificările dânsei. Vestea bună este că avem din nou fond de rezervă bugetară, în valoare de 397.152.480 lei, faţă de doar 104.400 lei, cât mai rămăsese. Vestea proastă este că avem deja o calamitate ce s-a abătut asupra noastră, administraţia PSD cu Gabriela Firea la conducere", a precizat Ana Ciceală, consilier general USR.

Consilierii USR vor încerca să facă un ultim apel la primarul Firea la şedinţa Consiliului General al Primăriei, care va avea loc joi, 28 octombrie, să revizuiască de urgenţă proiectul de rectificare bugetară.

Citiţi analiza detaliată a proiectului de rectificare bugetară realizat de USR Bucureşti aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne