UPDATE: "Donează un cent pentru Rusia" - protest în faţa Ambasadei Rusiei din Capitală

Unii românii nu au apreciat deloc donaţia modestă făcută de Ambasada Rusiei din Bucureşti pentru "Cuminţenia Pământului" şi au anunţat că ies în stradă.
Protest la Ambasada Rusiei
Protest la Ambasada Rusiei (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Ambasada Federaţiei Ruse a reacţionat la protestul "Donează un cent pentru Rusia", invitându-l în clădirea instituţiei pe iniţiatorul evenimentului, Tiberiu Lovin, care i-a predat consilierului pe relaţii cu presa al ambasadorului Valeri Kuzmin cei circa 15-16 euro strânşi de la participanţii la protest.

"A primit banii. A spus (funcţionarul ambasadei n.r.) că-i va dona mai departe pentru ''Cuminţenia Pământului'' şi că va posta chitanţa. Mi-a explicat că acei banii donaţi nu sunt banii ambasadei ci sunt ai funcţionarilor, nu sunt bani din partea unei instituţii de stat ci a angajaţilor şi că mâine vor posta o declaraţie pe Facebook.", a declarat Tiberiu Lovin la ieşirea din ambasadă.

Consilierul pe relaţii cu presa al ambasadorului Rusiei
Consilierul pe relaţii cu presa al ambasadorului Rusiei (Epoch Times)

Cât despre clipul în care Ambasada Federaţiei Ruse susţine că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice iar „copiii trebuie să înveţe istoria adevărată”, reprezentantul instituţiei a declarat că s-a înţeles greşit şi că nu au vrut să ne jignească.

"Nici nu le-a trecut prin cap să ne jignească, din contră a vrut să refacem relaţiile, să fie bine şi să nu ne mai uităm pe trecut când a fost rău. (...)", a rememorat Lovin spusele consilierului.

În ceea ce priveşte faptul că acel clip conţine lucruri denaturate şi false, reprezentantul ambasadei ar fi spus că o astfel de discuţie durează foarte mult şi că vor sta de vorbă altă dată.

Printre cei care au donat bani s-a numărat şi fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Marius Bostan, potrivit căruia:

"Ingerinţa asta a unei ţări străine şi a unui ambasador, printr-o funcţie oficială, printr-o aroganţă, o batjocorire a acestor simboluri (Cuminţenia Pământului n.r.) consider că este neavenită. Nu cred că este un gest diplomatic. Dl ambasador a profitat de bună-voinţa României. Dânsul a mai avut ieşiri batjocoritoare la Chişinău când un tânăr a fost împuşcat de pacificatorii sovietici, dânsul a făcut nişte glume neavenite. Totuşi dânsul s-a bucurat de înţelegerea României şi a fost acceptat ambasador. Gestul dânsului nu-i face cinste, nu face cinste nici Rusiei şi nici cetăţenilor pe care-i reprezintă! (...) Eu zic că e o batjocorire a unor simboluri naţionale şi o intervenţie în treburile interne ale României.", a declarat fostul ministru.

O altă donatoare, al cărei nume a rămas necunoscut, s-a arătat indignată de gestul ambasadorului, rememorând suferinţele celor deportaţi în Siberia.

Monezi strânse la protestul din faţa Ambasadei Rusiei
Monezi strânse la protestul din faţa Ambasadei Rusiei (Epoch Times)

* * *

La scurt timp după ce Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat o "contribuţie financiară modestă" pentru "Cuminţenia Pământului", de numai 100 de euro, pe Facebook a fost anunţat un protest în faţa sediului misiunii diplomatice din Capitală, intitulat "Donează un cent pentru Rusia".

Evenimentul va avea loc marţi, între orele 17:00 şi 17:30, la sediul Ambasadei Rusiei la Bucureşti, de pe Şoseaua Kiseleff.

"Ambasadorul Rusiei a anunţat cu mândrie că a donat 100 de euro pentru Cuminţenia Pământului. Considerăm că suntem jigniţi, aşa că vă invit să returnăm bacşişul în monede cât mai mici. Un cent ar fi suficient dacă ne-am aduna suficienţi. Oricum, ar fi bine să nu rămânem datori, aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur, dacă ne oprim doar aici", scriu organizatorii protestului.

Un alt motiv de nemulţumire al organizatorului este clipul făcut public de Ambasadă, în care ruşii susţin că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice.

“Problema este acel film în care noi suntem parteneri în facerea comunismului, ca şi cum a fost un lucru bun! Ori eu nu cred că a fost un lucru bun.”, a declarat Tiberiu Lovin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne