Uniunea Africană cere imunitate pentru şefii de stat în funcţie

Birourile Tribunalului Criminal Internaţional în Haga
Birourile Tribunalului Criminal Internaţional în Haga (Vincent Jannink / AFP / Getty Images)

O cerere de imunitate pentru şefii de stat şi de guvern în funcţie, dar nu ruptura susţinută de preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta, acesta este modul în care ziarele şi portalurile de informaţii subsahariene au rezumat rezultatul summit-ului Uniunii Africane dedicat relaţiilor cu Curtea Penală Internaţională (CPI) .

"În timpul summit-ului de la Addis Abeba - raportează portalul de informaţii AllAfrica - s-a cerut ca şefii de stat şi de guvern în funcţie să nu poată fi acţionaţi in justiţie, iar cazul lui Kenyatta şi a adjunctului său William Ruto ar trebui să fie amânat". În capitala etiopiană nu a fost ajuns un cvorum de două treimi necesare Uniunii Africane pentru a denunţa Tratatul de instituire a Tribunalului de la Haga. "Nu a fost nici un semn – evidenţiază AllAfrica – al unei retrageri africane în masă în care Kenyatta a sperat".

La nivel formal, deciziile luate vineri şi sâmbătă au fost două. Pe de o parte, o rezoluţie în care cere să se suspende judecarea cauzei împotriva preşedinţilor în funcţie, nu numai în cazul Kenyatta ci, de asemenea, şi în cel al sudanezului Omar Hassan Al Bashir. Pe de altă parte, apelul Guvernului de la Nairobi pentru a cere Consiliului de Securitate al ONU amânarea procesului lui Kenyatta, programat pentru luna viitoare.

La summit-ul din Etiopia au făcut declaraţii mai mulţi şefi de stat şi de guvern. Hailemariam Desalegn, prim-ministru şi preşedinte al Uniunii Africane din Etiopia, a acuzat CPI că vizează doar liderii de pe continentul african. Aceeaşi poziţie a fost exprimată, de asemenea, de Kenyatta, care a vorbit chiar de "rasism" şi a denumit tribunalul de la Haga "o jucărie în mâinile puterilor imperiale în declin". Potrivit preşedintelui sud-african Jacob Zuma, continentul nu vrea impunităţi pentru conducătorii săi, dar cere să se aştepte sfârşitul mandatului acestora înainte de a fi iniţiate procesele împotriva acestora.

Critici împotriva summitului de la Addis Abeba au fost exprimate de organizaţiile non-guvernamentale, intelectuali şi activişti pentru drepturile omului. "În Addis Abeba a fost transmis un mesaj greşit - afirma Tawanda Hondora, de la Amnesty Internaţional - şi anume, faptul că politicienii de pe continent pun interesele lor mai presus de cele ale victimelor crimelor de război, ale crimelor împotriva umanităţii şi genocidului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe