Unii dintre clienţii Deutsche incapabili să scoată numerar datorită unei “probleme tehnice”

Sediul Deutsche Bank în Frankfurt, Germania.
Sediul Deutsche Bank în Frankfurt, Germania. (Captură Foto)

Cel mai mare creditor al Germaniei continuă să fie afectat de scăderea încrederii publice, tendinţă amplificată în weekend datorită unei tulburătoare probleme de IT (glitch). Glitch-ul a avut loc la doar o zi după ce un zvon că penalităţile impuse de Departamentul american al Justiţiei (DoJ) asupra Deutsche Bank vor fi reduse a provocat o creştere de câteva procente a preţului acţiunilor băncii germane.

Raportul respectiv s-a dovedit a fi fals după ce a ieşit la iveală că directorul general DB, John Cryan, va ajunge în SUA doar în următoarele zile pentru a discuta cu DoJ despre amendă şi o eventuală reducere a acesteia.

Căderea d eluni a fost agravată de ştiri privind imposibilitatea de retragere de numerar de la bancomate din cauza unui presupuse "probleme tehnice".

Încă nu este clar dacă raportul de vineri a oprit sau inversat retragerile de numerar din partea unora dintre clienţii Deutsche. Bloomberg a raportat săptămâna trecută că acest val de retrageri a fost un factor major pentru prăbuşirea preţului acţiunilor creditorului german. Totuşi, economistul şef de la UniCredit, Erik Nielsen, a subliniat duminică faptul că un lucru este sigur: “Cât timp o amendă de asemenea mărime (14 miliarde de dolari) este chiar şi numai o vagă posibilitate, piaţa se îngrijorează”.

De asemenea, există ameninţarea expunerii masive a băncii la produsele derivative. În weekend, JPMorgan a recunoscut că pieţele se vor concentra exact pe acest aspect în viitorul apropiat.