Unguent pentru muşcătură de şarpe brevetat în Australia

Cercetătorii din Australia au brevetat un unguent ce poate salva viaţa dacă este folosit ca tratament de prim ajutor pentru muşcătură de şarpe. Constatările echipei au fost publicate în revista Nature pe 26 iunie.
Sarpe. (pixabay.com)
Epoch Times România
28.06.2011

Cercetătorii din Australia au brevetat un unguent ce poate salva viaţa dacă este folosit ca tratament de prim ajutor pentru muşcătură de şarpe. Constatările echipei au fost publicate în revista Nature.

În prezent, principala metodă de prim ajutor pentru muşcătură de şarpe în Australia este imobilizarea zonei cu un bandaj de compresie şi prevenirea răspândirii toxinei prin intermediul sistemului limfatic. Această abordare acordă timp victimei să găsească ajutor profesionist, dacă a fost muşcată de membrele inferioare, dar nu se poate folosi pentru alte părţi ale corpului, cum ar fi pieptul sau feta.

Noua cremă conţine trinitrat de gliceril, sau nitroglicerină, care eliberează oxid de azot şi provoacă o contractare a vaselor limfatice.

"Studiile noastre preliminare indică faptul că aplicarea topică a unguentului, încetineşte transportul limfatic cu aproximativ 350 la sută, fără efecte adverse evidente," scriu autorii în rezumatul studiului.

"Crema va fi de folos în special pentru muşcăturile de pe corp, unde bandajul de compresie este ineficient," continuă ei. "Aceasta poate fi utilă şi ca tratament de prim-ajutor împotriva muşcăturilor altor creaturi veninoase."

Dirk van Helden, fiziolog la Universitatea Newcastle din Australia, şi colegii săi au testat produsul cu ajutorul unui amestec benign radioactiv, care călătoreşte prin sistemul limfatic. Ei au injectat în picioarele participanţilor compusul şi au observat că a durat 13 minute ca să ajungă până în partea de sus a piciorului la persoanele care nu au utilizat unguentul, comparativ cu 54 minute în cazul celor trataţi imediat cu unguent la locul injectării.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că şobolanilor ale căror picioare au fost injectate cu veninul de şarpe maro estic le-a luat cu 50 la sută mai mult ca să moară, dacă au fost trataţi cu cremă.

Potrivit lui van Helden, crema oferă persoanelor "o dată şi jumătate în materie de timp ca să obţină ajutor," şi ar putea fi benefic pentru persoanele care lucrează sau fac drumeţii în zonele rurale. "Eu aş prefera asta în locul aşteptării", a declarat el pentru revista Science.

Cu toate acestea, se poate ca unguentul să nu funcţioneze pentru unele tipuri de muşcătură de şarpe, cum ar fi şerpii cu clopoţei din Statele Unite, a căror venin este hemolitic şi mai degrabă distruge ţesuturile decât provoacă paralizia şi moartea, ca neurotoxinele produse de cei mai mulţi şerpi australieni şi alte tipuri, cum ar fi cobre şi mamba.

"În cazul în care acest tratament se dovedeşte a fi eficient, el poate revoluţiona tehnicile de prim-ajutor pentru muşcătura de şarpe în unele părţi ale lumii unde veninul cauzează paralizie", a spus Eric Lavonas, toxicolog medical la Poison Rocky Mountain and Drug Center în Denver, Colorado, potrivit revistei Science.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor