Orban: Ungaria nu primeşte gaze ruseşti din cauza României şi Croaţiei

Viktor Orban
Viktor Orban (Sean Gallup/Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi, în timpul unei vizite efectuate de omologul său turc Ahmet Davutoglu la Budapesta, să se amplifice eforturile pentru asigurarea transportului de gaze naturale ruseşti prin Turcia către Europa Centrală.

Orban a declarat că Ungaria este practic blocată de România şi Croaţia, din cauza faptului că cele două ţări nu au realizat conductele de interconectare necesare, notează MTI.

Prin urmare, premierul ungar a insistat că ţara sa nu are altă opţiune în afara gazoductului ce ar aduce gazele ruseşti prin Turcia.

“Trebuie să acţionăm pentru a aduce gazul din Turcia via Serbia către Europa Centrală şi Ungaria”, a declarat Orban în cadrul conferinţei comune de presă cu omologul său turc.

Premierul ungar a precizat că obiectivul acestor eforturi este asigurarea aprovizionării cu gaze a Ungariei după anii 2019-2020, amintind de abandonarea proiectului South Stream, care impune găsirea unor rute alternative de aprovizionare cu gaze ruseşti şi evitarea teritoriului ucrainean, arată Agerpres. Rusia a sugerat ca variantă alternativa unui gazoduct care să treacă prin Turcia.

La rândul său, Davutoglu, citat de Agerpres, a declarat în cadrul aceleasi conferinţe de presă că ţara sa este pregătită să ofere sprijinul necesar pentru asigurarea aprovizionării Ungariei şi Europei Centrale cu energie.

Premierul turc a adăugat că ţara sa este deschisă ideii de a coopera cu statele din această regiune în vederea construirii unei conducte prin care să primească gazele importate din Rusia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe