Ungaria a sistat livrarea de gaze Ucrainei

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Operatorul reţelei ungare de gazoducte FGSZ a anunţat joi că a suspendat, pentru o perioadă nedeterminată, livrarea de gaze către Ucraina, din raţiuni tehnice.

FGSZ a anunţat într-un comunicat trimis agenţiei ungare de presă MTI şi preluat de Mediafax că a oprit livrările pe "o durată nedeterminată, joi, la ora 16.00 GMT" (19.00, ora României). Potrivit grupului public ucrainean Naftogaz, măsura este "neaşteptată şi inexplicabilă."

Potrivit operatorului ungar, această măsură a fost luată pentru a răspunde la creşterea cererii de gaze în Ungaria: "Utilizatori ai reţelei ne-au informat că începând de vineri, 26 septembrie, cererea de gaze va creşte semnificativ", a declarat FGSZ.

Operatorul ungar a mai invocat necesitatea unor lucrări tehnice la postul de tranzit de gaze Beregdaroc, în apropiere de frontiera cu Ucraina, pentru a permite o aprovizionare mai intensivă cu gaze în Ungaria.

FGSZ a mai declarat că, începând din martie 2013, a furnizat Ucrainei 16,8 milioane de metri cubi de gaze zilnic, adăugând că acest volum nu este garantat, deoarece nivelul livrărilor "depinde de condiţiile tehnice şi comerciale", care se pot schimba.

Ucrainenii de la Naftogaz au confirmat joi seara că gazul a fost oprit, afirmând că "regretă profund" decizia "neaşteptată şi inexplicabilă" a operatorului ungar, potrivit unui comunicat al grupului ucrainean. Naftogaz a cerut FGSZ "să-şi respecte obligaţiile contractuale şi legislaţia Uniunii Europene" care reglementează fluxul de gaze între Ungaria şi Ucraina, ţara căreia ruşii i-au sistat în iunie livrarea de gaze.

Decizia operatorului ungar încalcă "principiile fundamentale ale pieţei unice de energie a Uniunii Europene", au mai arătat ucrainenii.

Suspendarea livrărilor de gaze din Ungaria survine la câteva zile după ce preşedintele gigantului de gaze rus Gazprom, Aleksei Miller, şi premierul ungar, Viktor Orban, s-au întâlnit la Budapesta.

Conform MTI, cei doi au discutat despre lucrările de pregătire pentru proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, care ar trebui să treacă prin Ungaria, şi despre "furnizarea stabilă şi sigură de gaze naturale pentru iarnă".

Viktor Orban, premierul ultranaţionalist şi antieuropean al Ungariei, este unul dintre aliaţii declaraţi ai lui Vladimir Putin în UE.

”Ei (ruşii n.r.) vor ca noi să îngheţăm. (...) Pe lângă ofensiva militară şi operaţiunea militară împotriva Ucrainei, ei au un alt joker, care este energia”, declara joi premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, vorbind despre eforturile constante ale Moscovei de a lăsă Ucraina fără gaze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe