Un miliard de euro, costul deficienţelor din sistem

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.11.2013

"România va trebui să plătească CE, pentru deficienţe în sistem, peste un miliard de euro" a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, joi, la Mediaş.

Suma reprezintă 5% din alocarea financiara actuală, fiind "o sumă imensă", preluată de către bugetul de stat, a declarat Ministrul Fondurilor Europene.

"România va trebui să plătească Comisiei Europene, pentru deficienţe în sistem din 2009-2011, peste un miliard de euro. E o suma fabuloasă, o sumă care ar fi putut merge, desigur, la proiectele de care vorbim cu toţii, suma pe care o plătim cu toţii pentru că am avut un sistem deficitar, pentru că am avut persoane în acest sistem fără pregătirea necesară şi fără determinarea necesară de a face lucrurile să fie aşa cum trebuie" , a declarat Eugen Teodorovici.

Potrivit Ministrului Fondurilor Europene, preluarea acestei datorii de către bugetul de stat "creează mari dificultăţi, pentru că suma asta este automat pe deficit".

"În relaţia noastră cu FMI-ul, această sumă, automat, se regăseşte pe partea de deficit", a concluzionat Teodorovici.

Declaraţiile lui Teodorovici au loc pe fundalul "neliniştii" guvernamentale create de vizita delegaţiei FMI la Bucureşti, nelinişte care a generat discuţii aprinse între liderii USL despre eventuale majorări ale cotei unice, noi accize pe benzină, lărgirea bazei de impozitare etc.

De două săptămâni, Guvernul poartă negocieri cu FMI pe tema bugetului pe anul viitor, a declarat marţi Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a vorbit despre existenţa unui "gol la buget", informând ca executivul va lua "măsuri fiscale" pentru a îl acoperi.

"În scenariul de bază [al bugetului] există un gol între venituri şi cheltuieli care trebuie umplut.(...) Trebuie luate măsuri (..)" a declarat Voinea la Gândul Live.

Conform recentelor declaraţii ale Ministrului Fondurilor Europene, Teodorovici, acest "Gol la Buget" pe care încearcă să-l astupe Voinea nu provine numai din diferenţe între venituri şi cheltuieli ci şi din plata gravelor deficienţe în sistem.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor