Incendiu devastator la bursa istorică din Copenhaga. Turla clădirii s-a prăbuşit

Un incendiu a afectat, marţi, vechea bursă din Copenhaga, una dintre cele mai cunoscute clădiri din capitala daneză, 16 aprilie 2024
Un incendiu a afectat, marţi, vechea bursă din Copenhaga, una dintre cele mai cunoscute clădiri din capitala daneză, 16 aprilie 2024 (Screenshot)

Un incendiu a afectat marţi vechiul edificiu al bursei din Copenhaga, una dintre cele mai cunoscute clădiri din capitala daneză. Potrivit Reuters, turla clădirii s-a prăbuşit sub furia flăcărilor, într-o scenă care aminteşte de incendiul din 2019 de la catedrala Notre-Dame din Paris.

Nu au existat rapoarte imediate privind răniţi, a declarat poliţia.

În imaginile video de la faţa locului se vedeau oameni care cărau tablouri mari de pe clădire pentru a salva de flăcări artefactele istorice.

"Imagini îngrozitoare de la Bursă. Atât de trist. O clădire emblematică care înseamnă mult pentru noi toţi [...] Propriul nostru moment Notre-Dame", a scris ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, pe X.

Clădirea istorică, a cărei turlă avea forma cozilor împletite a patru dragoni, era în renovare când a izbucnit incendiul.

Schelele din jurul clădirii au îngreunat accesul serviciilor de urgenţă la flăcări, iar acoperişul de cupru păstra căldura, a declarat departamentul de pompieri din Copenhaga.

Ministerul de Finanţe din apropiere a fost evacuat ca urmare a incendiului, a precizat poliţia.

Clădirea în stil renascentist olandez nu mai găzduieşte bursa daneză, dar serveşte drept sediu pentru Camera de Comerţ daneză.

"Ne confruntăm cu o privelişte teribilă. Bursa este în flăcări", a scris Camera de Comerţ pe X.

Nu a fost imediat clar ce a provocat incendiul.

Poliţia din Copenhaga le-a cerut oamenilor să evite să conducă în interiorul oraşului.

Camera de Comerţ daneză, care deţine clădirea din 1857, a lucrat la restaurarea acesteia în stilul regelui Danemarcei Christian al IV-lea, care a comandat construcţia clădirii în secolul al XVII-lea.

"400 de ani de moştenire culturală daneză în flăcări", a scris ministrul Culturii, Jakob Engel-Schmidt, pe X.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe