Un grup de studenţi protestatari sârbi se îndreaptă spre Strasbourg pe biciclete pentru a cere sprijinul UE

Studenţii protestatari sârbi se îndreaptă spre Strasbourg pe biciclete, pentru a cere sprijin (X - screenshot)
Redacţia
04.04.2025

Un grup de studenţi sârbi, care susţin că lupta lor pentru justiţie şi statul de drept este trecută cu vederea, se îndreaptă cu bicicleta pe o distanţă de 1.300 de kilometri către inima Uniunii Europene pentru a cere sprijin, informează AP News.

Aproximativ 80 de studenţi au pornit joi pe biciclete într-o călătorie de câteva zile spre Strasbourg, Franţa, unde se reuneşte Parlamentul European, cu scopul de a atrage atenţia UE asupra protestelor lor de luni de zile împotriva corupţiei din ţara balcanică, care doreşte să adere la blocul de 27 de naţiuni.

Studenţii universitari au fost o forţă cheie în spatele unei mişcări anti-corupţie la nivel naţional, care include demonstraţii de stradă aproape zilnice, care l-au zguduit pe preşedintele Aleksandar Vucic, din ţara balcanică. Deşi au obţinut un sprijin enorm în ţară, mulţi studenţi consideră că nu au primit suficient sprijin din partea UE.

Bicicletele au pornit pe o ploaie slabă şi rece, cu un rămas bun zgomotos din Novi Sad, un oraş din nordul Serbiei aflat la aproximativ 90 de kilometri de capitala Belgrad.

„Da, va fi greu şi ne va fi greu, dar cred că va merita. Ne aşteptăm ca cineva să reacţioneze în sfârşit la situaţia din Serbia”, a declarat Ivan Poturica, un student la matematică din Novi Sad.

Studenţii vor pedala aproximativ 100-150 de kilometri pe zi, prin Ungaria, Slovacia, Austria şi Germania, înainte de a ajunge în Franţa. De-a lungul drumului, ei intenţionează să stea la sârbii care locuiesc în străinătate şi la colegii lor studenţi din UE.

Călătoria va arăta „persistenţa şi determinarea studenţilor” şi „va face ca vocea noastră să fie auzită în întreaga lume”, au spus ei.

Protestele conduse de studenţii din Serbia au fost declanşate de decesul a 16 persoane în urma prăbuşirii mortale a unui acoperiş dintr-o gară în noiembrie, incident atribuit pe scară largă corupţiei generalizate, dar de atunci au ajuns să reflecte nemulţumirea mai largă faţă de guvernarea populistă a lui Vucic în Serbia.

De la venirea sa la putere în urmă cu peste un deceniu, Vucic a fost acuzat că a înăbuşit libertăţile democratice, menţinând în acelaşi timp legături strânse cu Rusia şi China.

Studenţii protestatari au cerut să se facă dreptate pentru victimele incidentului din 1 noiembrie şi să se pună capăt presiunii şi violenţei guvernului împotriva protestatarilor.

Acestea sunt valorile pe care le reprezintă UE, spun studenţii.

„Cred că ideile şi cererile noastre pe care le ducem la Strasbourg sunt realiste. Acesta este motivul pentru care a trebuit să mă alătur”, a declarat Bogan Jelaca, student la medicină.

Vucic şi presa pro-guvernamentală au acuzat studenţii şi profesorii lor că lucrează împotriva statului, iar studenţii protestatari au fost atacaţi în numeroase ocazii.

Reacţia UE la proteste a fost moderată, iar oficialii s-au abţinut să îl critice pe Vucic.

„Facem apel la toate părţile interesate să se abţină de la o escaladare suplimentară”, a declarat reporterilor săptămâna trecută Guillaume Mercier, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru probleme de extindere.

Serbia „trebuie să respecte reformele UE, în special să facă paşi decisivi către libertatea presei, lupta împotriva corupţiei şi reforma electorală”, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la X, după o întâlnire recentă cu Vucic.

„Viitorul Serbiei se află în UE”.

Odată ajunşi la Strasbourg, studenţii intenţionează să viziteze Consiliul Europei şi Parlamentul European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor