Un fotograf britanic a fost ucis de forţele lui Gaddafi în urmă cu şase săptămâni

Un fotograf britanic a fost împuşcat mortal de forţele libiene loiale colonelului Moammer Gaddafi în urmă cu şase săptămâni, a spus familia victimei, citată de BBC News.

Anton Hammerl, de origine sud-africană, a fost ucis "într-un loc extrem de izolat" din deşertul libian, în 5 aprilie, a anunţat familia într-un comunicat.

Trei jurnalişti străini eliberaţi săptămâna aceasta au declarat că se aflau cu el când a fost ucis.

Familia a descris drept "intolerabil de crude" săptămânile în care oficialii libieni au dat asigurări că acesta este în viaţă.

"În 5 aprilie, Anton a fost împuşcat de forţele lui Gaddafi într-un loc extrem de izolat din deşertul libian. Potrivit martorilor, rănile sale au fost de aşa natură încât nu ar fi putut să supravieţuiască fără îngrijiri medicale. Pur şi simplu nu există cuvinte pentru a descrie trauma incredibilă prin care trece familia Hammerl", se adaugă în comunicat.

Doi jurnalişti americani, James Foley şi Clare Morgana Gillis, precum şi fotograful spaniol Manu Brabo şi britanicul Nigel Chandler au fost eliberaţi miercuri în Libia. Ei fuseseră arestaţi pentru intrare ilegală în ţară şi condamnaţi la un an de detenţie cu suspendare.

Foley a declarat că el, Hammerl, Gillis şi Brabo au mers să vadă linia frontului din apropiere de oraşul Brega, din estul ţării, în 5 aprilie. Ei au ajuns în faţa a două camioane militare blindate, în care se aflau militari pro-Gaddafi înarmaţi cu AK-47.

"S-a întâmplat într-o fracţiune de secundă. Am crezut că suntem prinşi în schimbul de focuri. Dar, în cele din urmă, ne-am dat seama că trag în noi. Puteai vedea şi auzi gloanţele care loveau pământul în jurul nostru", a adăugat el.

Foley a precizat că toţi cei patru jurnalişti s-au aruncat la pământ, dar Hammerl a fost lovit şi rănit fatal.

Guvernul libian anunţase marţi că Hammerl va fi eliberat împreună cu ceilalţi.

"Din momentul în care Anton a dispărut în Libia am trăit cu speranţa, pentru că oficialii libieni ne-au dat asigurări că este la ei", a declarat familia fotografului.

"Este intolerabil de crud că forţele loiale lui Gaddafi au ştiut soarta lui Anton de la început şi au ales să o acopere", se adaugă în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe