Un fost ministru conservator, considerat intermediar în finanţarea ilegală a Partidului Popular (revista presei spaniole)

Şefa guvernului regional andaluz Susana Diaz.
Şefa guvernului regional andaluz Susana Diaz. (Niccolo Guasti Getty Images)
Epoch Times România
04.02.2014

Şefa guvernului regional andaluz, Susana Díaz, se implică în dezbaterea secesionistă din Catalonia, poliţia l-a identificat pe fostul ministru conservator Francisco Alvarez Cascos drept intermediar în reţeaua de corupţie Gürtel, iar regele Juan Carlos a anticipat legea transparenţei şi a stabilit un salariu fix pentru regina Sofia şi prinţesa Letizia, relatează marţi cele mai importante cotidiene spaniole.

Susana Díaz îi oferă şefului guvernului regional din Catalonia, Artur Mas, o ieşire la provocările secesioniste şi propune o modificare radicală a statutului Senatului, îmbunătăţirea sistemului de finanţare pentru Catalonia şi recunoaşterea particularităţilor acestei regiuni, pe lângă faptul că îi cere şi lui Rajoy să 'renunţe la discursuri şi monologuri', anunţă cotidianul El Pais. Acelaşi cotidian spaniol relatează de asemenea că fostul ministru Cascos a primit mită pentru campania electorală din 2004 şi este considerat cel mai mare 'perceptor de bani la negru' între 2003 şi 2004, dovedind astfel finanţarea ilegală a Partidului Popular. Fostul demnitar neagă toate aceste acuzaţii, precizează cotidianul El Pais.

Cotidianul El Mundo notează că, în Spania, corupţii rămân cu 25% din contracte. Un raport al Comisiei Europene dezvăluie că, în Spania, 97% dintre oamenii de afaceri au detectat corupţie în administraţia publică, precizează cotidianul spaniol.

Cotidianul ABC scrie pe prima pagină a ediţiei tipărite de marţi că, în Andaluzia, instanţa care cercetează un dosar de deturnare de fonduri publice a făcut noi descoperiri ale unor comisioane ilegale stabilite de sindicate, iar poliţia l-a identificat pe Álvarez Cascos drept intermediar între reţeaua de corupţie Gürtel şi Partidul Popular, a cărui finanţare ilegală este acum luată şi mai mult în discuţie. În plus, mai arată cotidianul spaniol citat, regele anticipează legea transparenţei şi le stabileşte salarii reginei Sofia şi prinţesei Letizia, dezvăluind totodată informaţii despre costurile operaţiilor sale din ultimul an.

Susana Díaz îi cere lui Rajoy să-şi schimbe poziţia faţă de Catalonia şi solicită un dialog cu Artur Mas, care să evite un conflict mai dur, semnalează cotidianul La Vanguardia. Liderul socialist andaluz a cerut o stabilire mai clară a competenţelor guvernului regional din Catalonia şi o mai bună finanţare, fără privilegii, pentru aceasta. Publicaţia citată constată că Díaz s-a întâlnit cu Mas la Barcelona şi au discutat 'despre tot'.

Monarhia costă fiecare spaniol 16,6 cenţi pe an, constată cotidianul La Razon, odată cu publicarea bugetului Casei Regale. Cotidianul spaniol citat detaliază cheltuielile şi salariul fiecărui membru al familiei regale şi arată de asemenea că Ministerul de Finanţe încasează în fiecare an impozite în valoare de 1.026.527 de euro de la această instituţie.

Cotidianul catalan El Periodico constată controverse judiciare după ce o instanţă a impus un număr minim de ore de spaniolă în şcolile publice din Catalonia. Reacţia este unitară, relatează publicaţia citată: autorităţile catalane vor amâna cât vor putea aplicarea deciziei, până la depunerea recursului, întrucât şcolile publice se opun, alături de guvernul regional catalan, recunoaşterii procentului minim de ore în spaniolă stabilit de tribunal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor