Un documentar cu accente rasiste declanşează indignarea expaţilor din Coreea de Sud

Unul din principalele canale de televiziune din Coreea de Sud, MBC, a difuzat la 28 mai un reportaj care le avertiza pe tinerele sud-coreene să se ferească de 'prădătorii sexuali occidentali', care au asaltat străzile din Seul şi care intenţionează să abuzeze de puritatea lor şi să le transmită virusul HIV.
Steagul Coreei de Sud. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.06.2012

Unul din principalele canale de televiziune din Coreea de Sud, MBC, a difuzat la 28 mai un reportaj care le avertiza pe tinerele sud-coreene să se ferească de 'prădătorii sexuali occidentali', care au asaltat străzile din Seul şi care intenţionează să abuzeze de puritatea lor şi să le transmită virusul HIV. Accentele rasiste din reportajul respectiv au declanşat un val de indignare din partea expaţilor din această ţară, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de joi.

Documentarul vrea să arate 'adevărul şocant despre relaţiile cu străinii' şi prezintă mărturiile unor femei căzute în mrejele unor occidentali fără scrupule. Una din 'victime' povesteşte, cu faţa camuflată, cum a rămas însărcinată şi apoi a fost abandonată de un occidental; alta spune cum a fost escrocată cu bani, alta afirmă că una din prietenele ei a devenit seropozitivă după ce a avut relaţii cu un 'alb'. Toate aceste poveşti personale sunt generalizate în acest documentar difuzat de unul din cele mai mari canale de televiziune din ţară.

În momentul difuzării lui, la 28 mai, reportajul a trecut neobservat în rândul telespectatorilor sud-coreeni, dar el a declanşat un val de indignare din partea comunităţii de expaţi occidentali, care au iniţiat o petiţie solicitând ca directorul canalului MBC, un apropiat al preşedintelui Lee Myung-bak, să-şi ceară scuze. Acest lucru constituie o premieră în această ţară unde 'imigranţii' nu reprezintă decât 1% din cele 28 de milioane de locuitori, mai ales chinezi, iar occidentalii sunt ca o picătură de apă în ocean.

O versiune subtitrată în engleză, difuzată pe YouTube, a generat reacţii vii de protest pe Facebook. Într-un interval de câteva zile, peste 8.500 de susţinători s-au abonat la pagina dedicată cauzei, pe fondul indiferenţei mass-mediei locale. Este vorba mai ales de cupluri mixte de coreeni şi occidentali, care vorbesc despre fericirea conjugală şi postează fotografii cu copiii lor.

Autorităţile, aflate în încurcătură, preferă să păstreze tăcerea şi nu au vrut să răspundă întrebărilor puse de Le Point. Guvernul 'nu are niciun control asupra grilei de programe şi a conţinutului emisiunilor canalului de televiziune, care este independent şi în întregime răspunzător de ceea ce difuzează', explică Yoseph Moon, de la Korean Culture and Information Service (KOCIS).

La câteva săptămâni după valul de insulte rasiste apărute on line după ce Jasmine Lee a fost aleasă deputat, prima femeie deputat de origine străină din Adunarea Naţională, această nouă polemică ilustrează atitudinea xenofobă care persistă în una din cele mai omogene societăţi din lume din punct de vedere etnic. Un sondaj recent efectuat de Ministerul Familiei arată că numai 36,2% dintre sud-coreeni sunt favorabili coexistenţei mai multor culturi în ţara lor, faţă de peste 70% în majoritatea ţărilor UE.

Este o provocare pentru această ţară, care este dezvoltată şi trebuie să ia în considerare imigraţia ca să răspundă fenomenului de îmbătrânire demografică accelerată. Coreea de Sud are una din cele mai scăzute rate de fertilitate din lume, iar un mare număr de bărbaţi din regiunile rurale îşi caută soţii în Asia de Sud-Est, deoarece tinerele de la sate au migrat la oraş. Comunitatea occidentală este şi ea în creştere datorită venirii recente a studenţilor, a profesorilor de engleză şi întreprinzătorilor care s-au alăturat celor 28.500 de militari americani, care au constituit multă vreme 'prezenţa occidentală', alimentând stereotipurile negative în rândul unei populaţii speriate.

Dar tinerele generaţii se deschid influenţelor străine, se duc la studii în Statele Unite sau în Europa, numărul de căsătorii mixte a crescut mult, sfidând mitul unei naţiuni fondate pe puritatea originii. Încetul cu încetul, Coreea se deschide lumii şi guvernul aplică măsuri ferme pentru o mai bună primire a 'străinilor'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor