Un artefact al regelui Tut deteriorat in timpul protestelor din Egipt

Regele Tut: o fotografie luata pe 20 octombrie 2009 arata masca mortuara din aur a Regelui Tutankamon la muzeul din Cairo. O statuie din galeriile Regelui Tutankamon a fost distrusa peste weekend de protestatarii care au sarit peste zidul muzeului.
Regele Tut: o fotografie luata pe 20 octombrie 2009 arata masca mortuara din aur a Regelui Tutankamon la muzeul din Cairo. O statuie din galeriile Regelui Tutankamon a fost distrusa peste weekend de protestatarii care au sarit peste zidul muzeului. (Khaled Desouki / AFP / Getty Images)

O statuie din galeriile Regelui Tutankamon a fost sparta peste weekend cand o gramada de protestatari au sarit peste zidul Muzeului Egiptean din Cairo si au intrat in cladire, determinand armata sa ia masuri imediate.

In jur de 50 de oameni au fost detinuti luni la muzeul care detine multe din comorile nationale ale Egiptului, datate pana pe vremea faraonilor, conform The Associated Press.

In jur de 1000 de oameni au sarit zidurile partii de est a muzeului vineri, conform lui Zahi Hawass, secretar general al Consiliului Suprem al Antichitatilor.

"Au intrat in galeria Perioadei Tarzii, dar nu au gasit aur asa ca au spart treisprezece vitrine si au aruncat antichitatile pe jos", a scris Hawass pe blog.

Hotii au intrat apoi in galeriile lui Tutankamon si au deschis o cutie.

"Criminalii au descoperit o statuie a regelui pe o pantera, au spart-o si au aruncat-o pe jos", scrie el.

Hawass a adaugat ca toate stricaciunile pot fi reparate.

Drept rezultat, asa cum e raportat de AP, Egiptul a trimis politie si soldati la muzeu pentru a-i securiza artefactele. Lunetisti s-au pozitionat pe acoperis, iar trupele patruleaza pe jos pe masura ca proteste si rascoale continua sa se desfasoare in natiunea nord africana.

Duminica, un oficial anonim a declarat pentru AP ca in jur de treizeci de barbati au incercat sa intre in muzeu, iar alti 15 au incercat luni.

Hawass a facut un tur al muzeului luni. "Daca muzeul e in siguranta, Egiptul e in siguranta", a afirmat Hawass pentru AP.

Tutankamon, un rege adolescent, care a domnit intre 1333 si 1324 i.hr. a atrat atentia internationala de cand englezii Howard Carter si George Herbert au descoperit mormantul sau intact in 1922 in Valea Regilor din Egipt. Regele a murit la varsta de 18 ani de malarie.