Ultimatum. Medicii Spitalului Universitar ameninţă că de luni nu vor mai asigura gărzile

Medicii de la Spitalul Universitar din Capitală ameninţă că, începând de luni, nu vor mai asigura gărzile în unitatea sanitară.
.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Pe fundalul nemulţumirii provocate de felul în care sunt plătite orele suplimentare şi gărzile pe timpul nopţii şi în zilele nelucrătoare, Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală a decis ca medicii să nu mai asigure gărzile în unitatea sanitară începând de luni, relatează News.ro.

"Medicii Spitalului Universitar au decis: nu sunt de acord cu semnarea contractului pentru gărzile suplimentare în forma actuală, hotărârea a fost luată în Consiliul Medical", a anunţat şeful Secţiei de Chirurgie Toracică, Florin Chirculescu, pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a subliniat faptul că medicii nu solicită majorări salariale, ci doar respectarea actualei legislaţii în privinţa sporurilor pentru orele de noapte şi orele suplimentare.

"Nu ştim în ce secţii şi cum se va asigura serviciul de gardă de luni încolo. Până luni vă promitem că nu sunt probleme. După care situaţia devine uşor impredictibilă pentru că nu pot să îşi desfăşoare garda în condiţiile în care nu au semnat contractul de gărzi şi o mare parte încă nu şi l-au semnat.

Ca să acoperim la plafon maximal tarifele pe ora de gardă stipulate în OUG şi în circulara ministrului care a fost remisă săptămâna trecută, ne-ar trebui cam un milion de lei pe lună după estimările, după calculele noastre", a explicat managerul Spitalului Universitar de Urgenţă, Dragoş Daviţoiu, la Digi24.

Colegiul Medicilor din România a solicitat, joi, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor să rezolve rapid modul de plată a gărzilor suplimentare normei de bază pentru medicii din spitale, negociind "realist" cu sindicatele, pentru că altfel aceste servicii vor fi puse în pericol.

"Nerezolvarea rapidă a situaţiei va putea fi de natură să pună în primejdie realizarea serviciilor de gardă la unităţile medicale", a atenţionat organizaţia profesională.

Aproximativ 87 la sută dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public, arată un sondaj realizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" în rândul a o mie de doctori.

Săptămâna trecută, după consultările dintre reprezentanţii medicilor pe de-o parte şi cei ai Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, de cealaltă parte, medicilor li s-a promis că gărzile vor conta pentru vechimea în muncă, iar plata se va face în funcţie de numărul de pacienţi trataţi în orele de gardă.

Pentru a citi articolul integral intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne