Se strâng rândurile. Uniunea Salvaţi România şi Pentru Iaşi, alianţă pentru parlamentare

Uniunea Salvaţi România - partidul lui Nicuşor Dan - şi "Pentru Iaşi" - formaţiune condusă de Andrei Postolache - şi-au dat mâna pentru alegerile parlamentare.
Andrei Postolache (Pentru Iaşi) şi Clotilde Armand (Uniunea Salvaţi România)
Andrei Postolache (Pentru Iaşi) şi Clotilde Armand (Uniunea Salvaţi România) (Facebook.com/Pentru Iaşi)

Uniunea Salvaţi România şi partidul Pentru Iaşi vor merge împreună, într-o alianţă informală menită să ocolească restricţiile legii electorale, la alegerile parlamentare din această toamnă, au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii celor două formaţiuni.

"Recunoaştem momentul critic în care se află România şi suntem convinşi de necesitatea acută a unei alternative viabile la actuala clasă politică. Avem multe în comun. Mişcările noastre au pornit de la nevoile concrete ale comunităţilor din care venim şi avem acelaşi mod de a înţelege administraţia, bazat pe corectitudine, pe integritate, pe transparenţă, pe eficienţă, pe dialog şi pe competenţă, pentru binele oamenilor şi nu pentru câştigul nostru.

Ne unesc aceleaşi valori ale democraţiei, ale statului de drept, ale egalităţii în faţa legii şi ale libertăţii individului de a-şi construi o viaţă demnă şi împlinită. Susţinem fără ezitare orientarea euro-atlantică a României, o garanţie a securităţii noastre naţionale şi a întăririi statului de drept în aceste vremuri tulburi.

Împreună am redactat şi am semnat un memorandum de colaborare al acestei platforme politice. Entităţile componente ale platformei, USR şi Pentru Iaşi, continuă să existe ca formaţiuni politice distincte, fiecare cu drumul şi proiectele sale în comunităţile de unde au pornit, unite însă la nivel naţional pentru aceste alegeri parlamentare", se arată într-un comunicat de presă remis de Pentru Iaşi.

Pentru Iaşi va identifica şi propune candidaţii alianţei pentru judeţul Iaşi, va contribui la elaborarea programului platformei şi va sprijini eforturile USR de a se extinde în regiunea Moldovei. Denumirea platformei este tot Uniunea Salvaţi România şi va fi o alianţă informală, neînregistrată la BEC.

Cele două partide au mers pe această variantă din cauza legii electorale restrictive care ar impune un prag electoral drastic crescut unei alianţe formale.

"Mă bucur tare mult să fim împreună în acesta aventura, în lupta asta, în ceea ce trebuie să facem acum la toamnă.
Noi de mult timp discutăm, avem aceleaşi valori, gândim la fel, suntem partide anti-sistem. Ştim că este un sistem cu care ne luptăm şi aici la Iaşi lupta va fi gestionată, va fi manageriată, de voi", i-a spus consilierul local Clotilde Armand liderului Pentru Iaşi, Andrei Postolache, potrivit unui video postat pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, preşedintele partidului Pentru Iaşi a declarat că, împreună, vor reuşit să obţină unul dintre cele mai bune scoruri din ţară ale USR.

"Vom fi într-o alianţă şi vom încerca să oferim şi vom oferi tuturor o alternativă viabilă la alegerile parlamentare din toamnă: vrem să avem oameni în Parlament care se duc acolo ca să servească cetăţenilor, care să facă lucruri transparent, să facă lucruri corecte, să facă lucruri prin dialog, prin consultare, competent, nu ca să-şi servească propriile lor interese.

Asta trebuie noi să facem, trebuie să dăm jos sistemul actual ca să îl înlocuim cu unul mai bun, mai corect, mai pentru noi. Trebuie să reuşim, nu avem de ales. Îmi spunea cineva mai înainte: Sunteţi obligaţi să reuşiţi. Sunt de acord. Aşa e şi sunt convins că împreună vom putea", a precizat Andrei Postolache.