UE vrea de la Spania aprofundarea reformelor structurale (revista presei spaniole)

(photos.com)

Uniunea Europeană solicită Spaniei să aprofundeze reformele structurale întreprinse, iar guvernul de la Madrid dă asigurări că măsurile luate dau rezultate, cerând totodată seriozitate de la partenerii europeni şi respectarea acordurilor, scriu marţi cele mai importante cotidiene spaniole.

UE face presiuni asupra Spaniei, pentru aprofundarea reformelor structurale deja începute, titrează cotidianul El Pais, după ce Eurogrupul a cerut schimbări în reforma forţei pieţei de muncă, cea a pensiilor, şi pe pieţe. Pe de altă parte, cotidianul spaniol mai scrie că Rajoy şi Rubalcaba consideră că este temporară criza bipartidismului, şi în vreme ce primul cere timp, cel din urmă vrea pacte de stat. În sfârşit, o altă ştire care ajunge pe prima pagină a cotidianului spaniol citat este cea legată de integrare: fiul imigrantului se simte deja acasă, iar integrarea progresează în Spania, ca urmare a lipsei ghetourilor.

Rajoy respinge ideea contractului unic şi deschis pentru combaterea şomajului din rândul tinerilor, dar şi pentru toţi angajaţii, fie ei pe perioade determinate sau nu, pe care îl cere Bruxellesul, şi atrage atenţia că reforma forţei pieţei de muncă nu se va schimba în nicio direcţie, semnalează cotidianul El Mundo. Poziţia premierului spaniol apare după ce un raport al guvernului german arată că încă mai persistă rigiditate pe piaţa spaniolă a forţei de muncă. În plus, acelaşi cotidian spaniol mai scrie şi că trei din patru spanioli vor ca guvernul condus de conservatorul Mariano Rajoy să profite de flexibilizarea limitei de deficit acceptate de Bruxelles, cu o marjă practică de 18 miliarde de euro, pentru a scădea impozitele.

Cotidianul ABC arată că guvernul de la Madrid nu este de acord cu reforma forţei pieţei de muncă, aşa cum este cerută ea de UE. Rajoy dă asigurări că măsurile luate la Madrid funcţionează, cerând în acelaşi timp seriozitate din partea Europei, precum şi respectarea acordurilor. Potrivit publicaţiei citate, el a dat asigurări că guvernanţii spanioli sunt foarte mulţumiţi de funcţionarea reformei pieţei muncii, şi nu au au intenţia să o schimbe.

Calendarul spaniol al reformelor nu este pe placul Uniunii Europene, observă cotidianul catalan El Periodico, după ce Eurogrupul i-a cerut ministrului spaniol al economiei, Luis de Guindos, să menţină ritmul susţinut al ajustărilor din economice şi să aprobe un model unic de contract de muncă. Cotidianul citat scrie şi despre bucuria fanilor F.C. Barcelona, care a câştigat campionatul Spaniei: jucătorii au fost primiţi de o mulţime imensă pe străzile capitalei catalane.

Alt cotidian catalan, La Vanguardia, scrie marţi că premierul Mariano Rajoy le-a cerut baronilor conservatori generozitate în 'împărţirea' marjei permise de Bruxelles pentru deficitul public. Din Catalonia, guvernul regional condiţionează prezentarea unui buget public de marja ce urmează să fie stabilită de guvern, iar socialiştii şi conservatorii catalani îi cer şefului executivului regional, Artur Mas, să rupă pactul de guvernare cu radicalii republicani şi să elaboreze în sfârşit proiectul de buget, mai scrie cotidianul citat.

Cotidianul La Razon publică marţi pe prima pagină a ediţiei tipărite rezultatele unei dezbateri organizate pe marginea unui cunoscut caz al unei adolescente dispărute în Spania, ucise de fostul prieten, acum condamnat la peste 20 de ani de închisoare. 'Închisoarea pe viaţă devine realitate mulţumită sprijinului societăţii', după cum a subliniat tatăl Martei del Castillo. Acesta încă mai speră că în cele din urmă îi va găsi trupul, primind asigurări de la guvern şi poliţie că va fi făcut tot ceea ce este posibil în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe