Washingtonul renunţă la retrogradarea statutului misiunii UE în SUA

Steagul Uniunii Europene
Steagul Uniunii Europene (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

SUA a declarat că a restabilit fostul statut al misiunii Uniunii Europene în Washington, declarând că blocul este unul dintre „cei mai valoroşi parteneri” ai săi, potrivit RFE/RL.

Departamentul de Stat al SUA retrogradase anul trecut statutul diplomatic al misiunii UE de la stat membru la organizaţie internaţională, o măsură văzută ca o lovitură suplimentară dată legăturilor transatlantice.

“Departamentul de Stat va recunoaşte din nou reprezentanţa Uniunii Europene la Washington ca fiind echivalentă cu cea a unei misiuni bilaterale în ordinea rangului Corpurilor Diplomatice”, a susţinut într-o declaraţie Gordon Sondland, ambasador al SUA în UE.

“Uniunea Europeană este o organizaţie importanţă unică şi unul dintre cei mai valoroşi parteneri ai Americii în asigurarea securităţii şi prosperităţii globale”, a adăugat Sondland.

“Securitatea şi succesul Europei sunt legate intrinsec de cele ale Statelor Unite şi acest nivel de implicare şi cooperare ar trebui recunoscut în mod corespunzător în toate domeniile”.

În timpul mandatului preşedintelui american Donald Trump, legăturile cândva solide ale Europei cu SUA s-au deteriorat. Anul trecut, Washingtonul a impus tarife la importurile de oţel şi aluminiu din UE şi din alte state partenere.

În ianuarie, UE a confirmat că se poartă discuţii cu oficiali americani cu privire la statutul misiunii.

Anunţul privind statutul misiunii diplomatice a UE a apărut la câteva zile după ce Trump a afirmat că ar putea impune tarife la automobile şi piese de schimb importate din Uniunea Europeană în cazul în care Washingtonul nu reuşeşte să încheie un acord comercial cu Bruxelles-ul, potrivit Deutsche Welle.

În prezent, preşedintele american evaluează un raport al Departamentului Comerţului dacă vehiculele şi piesele de schimb importate reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a Statelor Unite. Concluziile raportului încă nu au fost făcute publice.