UE este de acord să interzică importurile iraniene de petrol

Epoch Times România
05.01.2012

Guvernele din Uniunea Europeană au convenit să interzică importurile de petrol iranian, ca parte a unei campanii occidentale de a presa Iranul în legătură cu programul său nuclear controversat.

Miercuri, diplomaţii UE au declarat că guvernele celor 27 de naţiuni au convenit, în principiu, un embargo asupra petrolului iranian, dar au nevoie de mai mult timp pentru a discuta când vor pune în aplicare măsura. Franţa doreşte ca miniştrii de externe ai UE să stabilească o dată pentru embargo la o reuniune de pe 30 ianuarie.

Puterile occidentale acuză Iranul că încearcă să dezvolte arme nucleare sub acoperirea unui program civil de energie, o acuzaţie pe care Teheranul o neagă.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland, a salutat acordul UE care urmează să interzică importurile de petrol iranian, declarând că şi alte ţări ar trebui să ia măsuri similare pentru a "strânge laţul în jurul Iranului, din punct de vedere economic."

UE este una dintre pieţele cele mai mari pentru petrolul iranian, acest export generând cele mai multe venituri pentru guvernul iranian. China este cumpărătorul principal al petrolului iranian. Unii comercianţi susţin că Iranul ar putea fi obligat să ofere reduceri mari pentru petrolul său, în scopul atragerii altor cumpărători şi recuperării pierderilor cauzate de încetarea exporturilor către UE.

Unii diplomaţi afirmă că mai multe naţiuni din UE care importă în prezent cantităţi semnificative de ţiţei iranian, cum ar fi Grecia şi Spania, au renunţat la obiecţiile lor faţă de embargo, permiţând ca acordul să fie aprobat.

Turcia este un alt cumpărător major al petrolului iranian. Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a sosit miercuri la Teheran pentru discuţii privind relaţiile bilaterale şi problemele regionale, inclusiv criza politică din Irak şi revolta din Siria.

Înainte de a pleca spre Turcia, Davutoglu a declarat că Ankara se opune escaladării tensiunilor sectare în ţări precum Irakul şi Siria. El a spus că Turcia doreşte să împiedice un război rece sectar, care ar reprezenta o "sinucidere" pentru regiune.

La sfârşitul lunii decembrie, Statele Unite au impus cele mai dure sancţiuni financiare împotriva Iranului de până acum, penalizând instituţiile care au legături cu banca centrală iraniană. China a criticat miercuri mutarea SUA, declarând că problema programului nuclear al Iranului ar trebui să fie rezolvată prin diplomaţie, fără să ofere o soluţie concretă.

Teheranul a răspuns cu ameninţarea că va închide strâmtoarea strategică Ormuz, o cale de transport maritim cheie pentru aprovizionarea cu petrol la nivel mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor