Ucraina: Seria exploziilor de la Dnepropetrovsk, parte a războiului pentru reîmpărţirea sferelor de influenţă

Nu ne putem găsi fericirea, fiind într-o cursă constantă pentru realizarea unor scopuri materiale sau satisfacţii. Şi, respectiv, nici nu are rost să introducem aceşti termeni în "motorul de căutare” al navigatorului nostru personal.
Nu ne putem găsi fericirea, fiind într-o cursă constantă pentru realizarea unor scopuri materiale sau satisfacţii. Şi, respectiv, nici nu are rost să introducem aceşti termeni în "motorul de căutare” al navigatorului nostru personal. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.05.2012

Cotidianul rus Moskovski Komsomoleţ relatează în ediţia de miercuri că se continuă ancheta în cazul seriei de explozii ce au zguduit la 27 aprilie oraşul Dnepropetrovsk (sud-estul Ucrainei), soldate cu cel puţin 29 de răniţi, între care 10 copii, iar versiunea privilegiată, conform unor informaţii neoficiale, este cea criminală, care ar avea legătură directă cu reîmpărţirea zonelor de influenţă între grupări mafiote locale.

Poliţia ucraineană a dat în căutare trei suspecţi, ale căror portrete robot au împânzit încă de sâmbăta trecută oraşul Dnepropetrovsk.

'Se duce un război între grupările de afaceri locale, asociate până în prezent cu structuri ale crimei organizate', a declarat pentru oficiosul rus Rossiiskaia Gazeta o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), amintind că în urmă cu două săptămâni a fost asasinat în stil mafiot, în plină zi, influentul om de afaceri Ghennadi Akselrod, în urma căruia se întinde un şir lung de acuzaţii de privatizări ilegale de mari întreprinderi. Akselrod a fost atacat chiar în faţa casei, în timp ce încerca să intre cu maşina pe poartă. Speriat, el a sărit din vehicul, fiind ciuruit de un individ cu o puşcă-automată care a fugit apoi la bordul unei maşini Jiguli, fără plăcuţe de înmatriculare, cu câţiva complici la bord. 'Avem toate motivele să nu considerăm exploziile de la Dnepropetrovsk drept atacuri teroriste', a subliniat, sub rezerva anonimatului, oficialul SBU.

Gruparea din Dnepropetrovsk este constituită în principal din miliardarii care au apărut recent într-un clasament al ediţiei locale a Forbes, între care Viktor Pinciuk, Igor Kolomoiski şi Ghennadi Bogoliubov, care îi urmează imediat în acest top cunoscutului om de afaceri Rinat Ahmetov, reprezentant de seamă al grupării Doneţk (estul Ucrainei). Astfel, după cum scrie Moskovski Komsomoleţ, deflagraţiile de vinerea trecută au mai degrabă legătură cu războiul de reîmpărţire a sferelor de influenţă între gruparea Dnepropetrovsk şi cea din Doneţk decât cu actele teroriste.

Deşi blogurile ucrainene pun în continuare accent pe subtextul politic al deflagraţiilor, pe fondul scandalului legat de fotografiile cu vânătăile Iuliei Timoşenko în închisoare, cu puţin timp înaintea Campionatului European de Fotbal, directorul adjunct al SBU, Vladimir Rokitski susţine ferm: 'Mă îndoiesc că vreun partid politic ar fi putut fi implicat în astfel de acţiuni. Există un Dumnezeu care nu iartă astfel de lucruri'.

La 27 aprilie a..c, între 11: 45 şi 13: 00, mai multe dispozitive artizanale explozive, disimulate în coşuri de gunoi, au explodat în centrul oraşului, în zone extrem de aglomerate. Din cele 29 de persoane rănite, 26 au fost spitalizate, inclusiv zece copii.

În prezent, doar zece persoane mai sunt spitalizate, între care o femeie în vârstă în stare gravă, un bărbat care a rămas fără o mână şi o tânără de 16 ani, care necesită o intervenţie de chirurgie plastică la faţă.

Autorităţile ucrainene au anunţat o recompensă de două milioane de grivne (220.000 de dolari) pentru orice informaţie care ar putea conduce la autorii deflagraţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor