Ucraina îi solicită UE sprijin în negocierile cu Gazprom(presa rusă)

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Ucraina intenţionează să influenţeze poziţia companiei ruse Gazprom prin intermediul Comunităţii Energetice Europene. Kievul nu a reuşit să obţină în mod independent revizuirea acordurilor în domeniul gazului semnate în 2009, potrivit cărora partea rusă este în drept să-i ceară celei ucrainene amenzi pentru reducerea volumului de gaz preluat, în timp ce Gazprom nu este pasibil de nicio pedeapsă pentru reducerea volumului de gaz tranzitat pe teritoriul ucrainean. În condiţiile în care proiectele de construcţie a gazoductelor ocolitoare sunt realizate cu ajutorul membrilor CEE, Ucraina, care este şi ea membră a acestei organizaţii, le cere partenerilor europeni să-şi pună de acord poziţiile.

Agenţiile de informaţie ucrainene au anunţat marţi că partea ucraineană a înaintat la secretariatul CEE o solicitare privind organizarea de urgenţă a unei reuniuni pe tema construcţiei South Stream. Potrivit surselor de informaţie pe care cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta le are la guvernul ucrainean, Kievul a pus accentul pe activitatea continuă a sistemului său de transportare a gazului, sistem care este capabil să asigure Europa cu gaz rusesc, şi a cerut explicaţii în legătură cu interesul membrilor CEE pentru proiectul rus privind crearea de trasee de tranzit care să ocolească Ucraina.

Înainte de aceasta, ministrul ucrainean al energeticii, Iuri Boiko, a explicat că pentru Ucraina este 'principial important să aibă volume de tranzit garantate, mai ales când Rusia construieşte gazoducte ce creează un surplus de capacităţi'. Boiko a subliniat necesitatea revizuirii acordurilor ruso-ucrainene corespunzătoare.

Respectivele documente pun pe umerii Ucrainei obligaţii dure în ceea ce priveşte contractarea unei anumite cantităţi de gaz, însă fără a conţine norme la fel de drastice în ceea ce priveşte volumul de gaz rusesc tranzitat prin Ucraina, explică Vladimir Omelcenko, expert în probleme energetice. În cazul în care Naftogaz reduce volumul de gaz contractat, Gazprom poate cere plata cantităţilor nepreluate, în timp ce reducerea volumului de tranzit nu ameninţă cu nimic compania rusă.

Omelcenko este convins că partea rusă nu va dori să revizuiască acordul privind tranzitul, la fel ca şi acordul privind livrările de gaz în Ucraina. 'Rusiei îi convin acordurile existente. În afară de aceasta, documentele constituie o pârghie de influenţă economică asupra Ucrainei în probleme politice, în primul rând în ceea ce priveşte integrarea: Kievului i s-a spus foarte clar că, fără aderarea la Uniunea Vamală acordurile nu vor fi revizuite', aminteşte expertul.

Situaţia a intrat într-un punct mort, constată Nezavisimaia Gazeta. Partea rusă ameninţă Ucraina cu proces la Curtea Internaţională de Arbitraj pentru gazul preluat sub cantităţile prevăzute în contract. Potrivit specialiştilor, suma amenzilor ar putea depăşi 5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, partea ucraineană continuă să reducă volumul de gaz preluat: dacă în momentul semnării acordurilor Ucraina cumpăra peste 50 de miliarde de metri cubi de gaz, anul trecut volumul a scăzut până la 40 de miliarde, urmând ca anul viitor să fie cumpărate doar 18-20 de miliarde de metri cubi.

Între timp, Gazprom înregistrează progrese în ceea ce priveşte construcţia de gazoducte care să ocolească teritoriul ucrainean. De la începutul anului în curs, prin Ucraina s-a transportat cu 20% mai puţin gaz rusesc decât în aceeaşi perioadă a anului 2011. În curând situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult pentru Ucraina: preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat recent că se poartă negocieri cu Minskul în vederea majorării cu 30% a gazului rus tranzitat pe teritoriul belarus.

În ceea ce priveşte anvergura financiară a problemei, experţii de la Kiev precizează că miza tranzitului de gaz se ridică în prezent la 3,24 dolari pentru mia de metri cubi transportată pe o distanţă de 100 km. De la începutul anului Ucraina a câştigat circa 2,2 miliarde de dolari.

În opinia expertului Ghennadi Riabţev, în ultimul timp ambele părţi tensionează situaţia prin declaraţii politice. 'După părerea mea, partea rusă vrea să le amintească europenilor cât de importante sunt pentru ei livrările de gaz rusesc şi câte eforturi depune acum Gazprom pentru a asigura o furnizare continuă pe timpul iernii', a declarat Riabţev, precizând că această teză este un argument important în negocierile privind construcţia de gazoducte ocolitoare.

Ucraina, care în această situaţie s-a adresat CEE, este puţin probabil să spere că Europa o va ajuta într-adevăr să obţină semnarea unor noi contracte cu Gazprom. 'Toţi ştiu foarte bine de ce ţările europene semnează deciziile investiţionale privind construcţia South Stream: în speranţa să obţină reduceri de la Gazprom. Este puţin probabil ca europenii să obţină aceste reduceri dacă se vor arunca să apere interesele Ucrainei', a explicat pentru Nezavisimaia Gazeta expertul în probleme energetice Iuri Korolciuk.

În opinia lui Korolciuk, atunci când şi-a înaintat solicitarea la CEE, Kievul a urmărit de fapt alte scopuri: 'Se discută problema includerii sistemului ucrainean de transport al gazului în noile trasee de transport al gazului caspic spre Europa. Ucraina trebuie să-i amintească Europei despre capacităţile sale'.

Potrivit analiştilor, în timp ce părţile îşi rezolvă problemele, situaţia în domeniul gazului se apropie de o criză. 'Este un joc al nervilor: făcând schimb de ameninţări, Moscova şi Kievul aşteaptă să vadă cine va face primul concesii. Desigur, timpul face jocul Gazprom. Rusia pur şi simplu stă şi aşteaptă până când Ucraina nu va putea să-şi onoreze obligaţiile', este de părere Omelcenko.

La rândul său, Riabţev atenţionează că disputa a mers prea departe şi că nu va putea fi soluţionată nici măcar de preşedinţii celor două ţări. O întrevedere Ianukovici-Putin urma să se desfăşoare în noiembrie, însă data acesteia nu a fost nici acum fixată. Preşedintele ucrainean şi-a exprimat de mai multe ori speranţa că în timpul acestei întrevederi se va găsi o soluţie pentru problema livrărilor de gaz rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe