Ucraina expulzează un diplomat belarus pe fondul unui scandal privind spionajul

Ambasada ucraineană din Minsk, Belarus.
Ambasada ucraineană din Minsk, Belarus. (Wikipedia.org)

Ucraina a expulzat un diplomat belarus pe fondul unui scandal legat de spionaj care se derulează între cele două state vecine.

Mariana Betsa, purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe, a declarat marţi că un diplomat belarus a fost declarat persona non grata şi expulzat din Ucraina, ca răspuns la decizia guvernului belarus din ziua precedentă de a-l expulza pe Igor Skvorţov, diplomat la ambasada ucraineană din Minsk.

Numele diplomatului belarus expulzat nu a fost publicat.

Andrei Şupliak, purtător de cuvânt al Ministerului belarus de Externe, a refuzat să comenteze declaraţia Marianei Betsa.

Oficiali belaruşi au declarat luni că Skvorţov a fost aparent implicat în spionaj.

Potrivit declaraţiei guvernului din Minsk, Skvorţov ar fi coordonat “activităţile de spionaj” ale jurnalistului ucrainean Pavlo Şaroiko, pe care autorităţile belaruse l-au acuzat că este agent al spionajului militar, acuzaţie negată de Kiev.

Arestarea lui Şaroiko a fost raportată pentru prima dată în 17 noiembrie de Zurab Alasania, directorul televiziunii publice din Ucraina.

Grupul pentru drepturile omului Carta97 din Belarus i-a citat pe colegii lui Şaroiko afirmând că acesta a scris ştiri legate stadiul cercetărilor privind căutarea lui Pavlo Hrib - un cetăţean ucrainean de 19 ani - care a dispărut în Belarus după ce a fost arestat. Ulterior, s-a aflat că Hrib a fost trimis în Rusia, unde a fost acuzat de comitere de infracţiuni care au legătură cu terorismul.

Luni, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a concediat pe Vladimir Sinkevici, directorul adjunct al serviciului ucrainean de informaţii externe.

Relaţiile dintre Rusia, Belarus şi Ucraina s-au tensionat de când Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină separatiştii înarmaţi din estul Ucrainei în aprilie 2014.