Ucraina are o nouă strategie pentru dezvoltare

Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko (youtube.com)
Gina Zaragiu
20.01.2015

Ucraina a emis recent o nouă strategie pentru dezvoltare, "Strategia pentru dezvoltare durabilă Ucraina-2020", al cărui scop este atingerea standardelor europene de viaţă şi a unui loc decent în lume pentru Ucraina.

Potrivit documentului, principala condiţie prealabilă pentru punerea în aplicare a Strategiei a fost definită în acordul social între guvern, mediul de afaceri şi societatea civilă, în care fiecare parte are propria zonă de responsabilitate.

Astfel, responsabilitatea guvernului este să implementeze reformele, să asigure bilanţul intereselor între societatea civilă, guvern şi mediul de afaceri, să lucreze transparent şi eficient asupra noilor abordări şi să garanteze respectarea drepturilor omului.

Responsabilitatea mediului de afaceri este să menţină şi să dezvolte statul, mediul de afaceri şi societatea civilă, să plătească cu bună-credinţă impozitele, să exercite investiţii eficiente în economia statului şi să adere la principiile muncii cinstite şi a concurenţei, iar responsabilitatea societăţii civile este să controleze puterea, să trăiască în conformitate cu principiile de demnitate şi să respecte cu stricteţe Constituţia Ucrainei şi legile Ucrainei.

Documentul include 62 de reforme dintre care 8 reforme şi 2 programe au fost stabilite ca fiind prioritare. Printre reformele prioritare se află reforma securităţii naţionale; renovarea guvernului şi reforma anti-corupţie; reforma judiciară; reforma sistemului de asigurare a ordinii publice; descentralizarea şi reforma administrativă; dereglementarea şi dezvoltarea afacerilor; reforma sistemului de sănătate; reforma fiscală.

Programele prioritare ale strategiei sunt: programul privind independenţa energetică; programul privind popularizarea Ucrainei în lume şi promovarea intereselor Ucrainei în spaţiul informaţional global.

Eficacitatea reformelor va fi demonstrată de către 25 de indicatori-cheie a dezvoltării cu succes a ţării. Printre indicatorii-cheie, care vor evalua calitatea reformelor şi programelor, se regăseşte şi evaluarea Băncii Mondiale Doing Business (Ucraina ar trebui să ocupe un loc în primele 30 de poziţii), ratingul pentru împrumuturi în valuta al agenţiei de evaluare Standard and Poor’s (ratingul de tip investment grade ar trebui să fie nu mai jos de categoria „BBB”), produsul intern brut (conform parităţii puterii de cumpărare) calculat pe cap de locuitor, care este calculat de Banca Mondială şi care ar trebui să fie majorat până la 16 000 USD.

De asemenea Ucraina ar trebui să se situeze printre primele 50 de ţări din lume în clasamentul indicelui de percepţie al corupţiei emis de Transparency Internaţional.

Investiţiile străine directe nete până în 2020 ar trebui să ajungă la peste 40 de miliarde de dolari iar cheltuielile pentru securitatea şi apărarea naţională la cel puţin 3% din PIB.

În sectorul energetic limita cotei a unui singur furnizor în achiziţiile totale deţinute de orice sursă de energie nu trebuie să depăşească 30%, iar în sfera reformei serviciului de stat este prevăzută reformarea sectorului funcţionarilor publici (poliţie, judecători, procurori, guvern etc.) până la 70%.

Comentând cu privire la aprobarea Strategiei, şeful adjunct al Administraţiei Prezidenţiale din Ucraina, secretarul Consiliului Naţional de Reforme, Dmytro Shymkiv, a menţionat că elaborarea acesteia a avut loc în mai multe etape cu implicarea unei game largi de experţi şi a publicului. "Am început elaborarea Strategiei în luna iulie 2014, când am invitat publicul să prezinte propuneri cu privire la dezvoltarea ţării. Apoi, am organizat o serie de discuţii şi consultări cu experţi şi cu publicul, am primit observaţii şi propuneri pentru strategie online şi au avut loc sondaje online despre indicatorii cheie", a declarat Shymkiv. La 24 decembrie 2014, Consiliul Naţional de Reforme a aprobat Strategia de la prima sa reuniune.

Cabinetul de Miniştri al Ucrainei urmează să aprobe planul privind punerea în aplicare a prevederilor Strategiei la 15 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor