Twitter bate guvernul Turciei în instanţă

Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan.
Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Instanţa din Ankara a anulat decizia guvernului turc, adoptată la cererea premierului Tayypp Erdogan, de a interzice platforma de social media, Twitter, pe teritoriul Turciei, notează Hurryetdaily.

Pe 20 martie, la numai câteva ore după ce Erdogan anunţa închiderea platformei, Directoratul de Telecomunicaţii din Turcia, o instituţie de stat responsabilă cu cenzurarea şi controlul internetului, a interzis Twitter-ul. Decizia guvernului a fost justificată prin deciziile a trei instanţe de judecată şi un procuror. Totuşi, motivele oficiale pentru adoptarea deciziilor au fost de-a dreptul alarmante.

De exemplu, Curtea Penală de Pace din Anatolia a hotărât închiderea Twitter-lui sub acuzaţia de ”defăimare”. Acuzaţiile au fost completate de către ministrul Transporturilor, Binali Yldirim şi de fiul acestuia. Ca pretext, cei doi s-au folosit de acuzaţiile de corupţie la adresa celor doi notate de un un utilizator al platformei de social media.

Ca răspuns, pe data de 26 martie, Twitter a completat două plângeri penale împotriva instanţelor turceşti, însă Prima Instanţă din Istanbul a decis că ”nu poate respinge interzicerea Twitter-ului” deoarece decizia guvernului este bazată pe „o decizie executivă şi nu pe un verdict judicial”.

Totuşi, o curte de judecată din Ankara a decis suspendarea deciziei dată de instanţa din Istanbul pe 26 martie iar adjunctul premierului, Bulent Arinc, a anunţat că guvernul va implementa verdictul. Autorităţile au un termen de 30 de zile să facă apel la decizia curţii din Ankara.

”Instituţiile de stat ar trebui să se abţină de la acţiunile şi procedurile care limitează libertatea individuală de gândire şi opinie”, conform comunicatului emis de istanţa din Istanbul.

”Decizia este o victorie excepţional de puternică pentru libertatea de expresie, şi va fi de o valoare decisivă în protejarea utilizatorilor Twitter împotriva încercărilor de cenzură din viitor”, conform unui comunicat emis de oficialii Twitter.

Joi, pe youtube au fost publicate mai multe înregistrări ce conţineau discuţiile oficialilor guvernamentali cu privire la o campanie militară în Siria. La numai câteva ore de la publicarea înregistrărilor, Directoratul de Telecomunicaţii a blocat accesul la platforma de internet youtube. Camera de Avocatură din Ankara a completat o plângere penală care cere anularea interzicerii platformei Youtube.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe