TVR: „gaură” de 38 de milioane de euro

Deficitul televiziunii publice din România, TVR, pe anul 2011, este de circa 38 de milioane de euro, relevă raportul de activitate pe 2011 al instituţiei, depus joi la Parlamentul României. Conform cifrelor, principalele cauze ale acestui deficit le reprezintă contractele în pierdere încheiate de foştii şefi ai TVR, în special în mandatul de preşedinte al lui Alexandru Sassu.

Conducerea TVR a prezentat, pentru prima dată, valorile contractelor, care până acum fuseseră confidenţiale, câteva dintre cifre fiind spectaculoase.

Astfel, veniturile totale ale TVR au fost, în 2011, de 137,8 milioane de euro, veniturile din taxa TV - 75,6 milioane de euro, veniturile totale din publicitate - 6,9 milioane de euro. Pe de altă parte, cheltuielile totale s-au situat la 175,8 milioane de euro, din care cheltuielile cu salarii pentru cei peste 3.200 de angajaţi au fost de 47,9 milioane de euro.

De unde deficitul? În principal din transmisiunile sportive, contractele pentru difuzarea unor filme şi Contractul Colectiv de Muncă. Astfel, contractul pentru drepturile de difuzare a meciurilor din UEFA Champions League, semnat în timpul mandatului lui Alexandru Sassu, are o valoare de 40 de milioane de euro (pentru 3 sezoane: 2009 – 2012).

Potrivit datelor de la TVR, rata de recuperare este de 4,3%, ceea ce înseamnă un deficit de 38 de milioane de euro. De asemenea, contractele pentru licenţele de filme s-au ridicat la aproximativ 18 milioane de euro.

Conducerea TVR a renegociat contractul cu distribuitorul de filme NBC Universal, care anul trecut începuse demersurile pentru acţionarea în judecată a televiziunii publice, iar plăţile către NBC au fost reduse, datoria fiind eşalonată până în 2015. În sfârşit, Contractul Colectiv de Muncă, semnat în aprilie 2010, în timpul mandatului lui Alexandru Sassu, pentru o perioadă de doi ani, prevede prime de vacanţă de 85% din salariu, dar şi acordarea a 15-20 de salarii compensatorii pentru disponibilizări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne