TVA la pâine riscă să revină la 24%. Care sunt efectele reducerii TVA

Flori Mladin
05.08.2014

alte articole

(SERGEI ILNITSKY / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
05.08.2014

Cota TVA de 9% la pâine riscă să revină la 24% în cazul în care se constată că impactul nu este pozitiv după un an de la implementarea acestei măsuri. Efectele reducerii TVA urmează să fie analizate după ce a trecut un an de la introducerea măsurii, adică în mai puţin de o lună. Ministrul Finanţelor se bazează pe înregistrarea mai multor firme în domeniu, astfel încât să scadă evaziunea. Totuşi, din datele obţinute de revista Capital de la Registrul Comerţului reiese faptul că în prezent sunt mai puţine companii din domeniu decât erau la data de 1 septembrie 2013, când a fost redusă TVA.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a afirmat recent că au apărut mai multe firme în domeniul panificaţiei şi că datele pe trei luni arată bine. Potrivit statisticii Registrului Comerţului, însă, numărul total al firmelor înregistrate cu codurile CAEN 1061 şi 1071, pentru care se aplică TVA de 9%, este de 10.633, în prezent, în timp ce, la data de 1 septembrie a anului trecut, era de 10.837.

"Răspunsul trebuie să fie la întrebarea cât de eficientă a fost reducerea TVA la pâine. Trebuie să avem mai multe date despre colectare, despre câte firme au apărut la suprafaţă", a afirmat Petrescu, precizând că se va analiza o eventuală extindere a cotei reduse şi pentru alte sectoare alimentare, cum ar fi carnea.

Efectul principal al reducerii TVA la pâine ar trebui să fie combaterea evaziunii fiscale. Premierul Victor Ponta şi ministrul Ioana Petrescu au estimat că va creşte numărul firmelor care se vor înregistra ca plătitoare de TVA din zona panificaţiei, aceasta fiind motivaţia susţinerii proiectului. Totuşi, evaziunea din acest domeniu este evaluată la 70%, pierderile la buget ajungând la cca jumătate de miliard de lei.

FMI nu a agreat reducerea TVA, al cărei impact bugetar a fost prognozat de Finanţe la 350 milioane lei pentru 2014. Când s-a introdus cota de 9%, guvernul a crescut accizele pentru a compensa golul de încasări. Reprezentanţii FMI au susţinut că măsura va fi analizată şi, în cazul în care nu are succes, se va renunţa ea.

„Din septembrie 2013, am redus temporar TVA pentru produsele de panificaţie la 9% şi am identificat măsuri în domeniul accizelor care să compenseze deficitul bugetar. Am iniţiat o analiză de impact a măsurii şi vom oferi datele cerute privind plăţile de TVA, inclusiv numărul de plătitori de TVA înregistraţi în acest sector pentru a evalua progresele în procesul de conformare la plată. În 2014, vom evalua eficienţa măsurii şi vom decide dacă se va aplica permanent. Vom pregăti o strategie pentru reformarea taxelor pe proprietate şi un nou sistem de evaluare care va introduce principiul folosinţei, dar care să se axeze pe proprietar ca principal contribuabil”, scria Ministerul Finanţelor Publice în Memorandumul cu FMI din primăvară, la capitolul politica fiscală în 2014.

Acordul cu FMI este, în prezent, "staţionar", a afirmat guvernatorul Mugur Isărescu. Guvernul a suspendat acordul în primăvară, după ce echipa FMI nu a fost de acord cu cifrele prezentate de guvern privind impactul diminuării CAS.

Totodată, industria de panificaţie apreciază măsura, mai ales că marjele de profit în domeniu sunt, de regulă, mici. Potrivit Rompan, reducerea TVA la pâine a determinat o creştere a producţiei fiscalizate cu 20% la pâine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor