Turcia susţine că au sosit primele componente ale sistemelor ruseşti S-400

Sistemul rusesc antirachetă S-400
Sistemul rusesc antirachetă S-400 (Wikipedia.org)

Ministerul turc al Apărării a anunţat că primele componente ale sistemelor de apărare antirachetă ruseşti S-400 au fost livrate Ankarei, adăugând că livrările vor continua în următoarele zile, potrivit RFE/RL.

Acordul Ankarei cu Moscova este o sursă majoră de tensiune între Turcia şi SUA, ambele ţări fiind membre NATO.

Componentele sistemului S-400 au fost livrate vineri la baza aeriană Murted situată în apropierea capitalei turceşti Ankara, a precizat într-o declaraţie Ministerul Apărării.

Anunţul a declanşat imediat o scădere a lirei turceşti la 5,7 în faţa dolarului, de la 5,67.

„Livrarea de componente ale sistemului va continua în zilele următoare”, a declarat separat Directoratul turc al Industriei Apărării.

„De îndată ce sistemul este pregătit în totalitate va începe să fie folosit într-o manieră determinată de autorităţile relevante.”

Serviciul Federal al Rusiei pentru Cooperare Militaro-Tehnică a confirmat demararea livrărilor, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri reporterilor că „totul este făcut în strictă concordanţă cu acordurile celor două ţări” şi că „părţile îşi vor îndeplini obligaţiile”.

SUA a declarat că, în cazul în care nu anulează acordul pentru sistemul S-400 până la 31 iulie, Turcia nu va mai putea cumpăra avioane de vânătoare stealth F-35, de nouă generaţie.

Washingtonul a cerut Ankarei să cumpere în schimb sistemul de rachete Patriot produs de americani.

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu Erdogan în marja summitului G20 de luna trecută din Osaka, cerându-i să nu meargă mai departe cu achiziţia sistemului rusesc.

Erdogan i-a declarat lui Trump, în timpul întâlnirii lor, că predecesorul său Barack Obama nu a permis Turciei să cumpere sistemul Patriot, un echivalent al sistemului S-400.

Washingtonul a început deja procesul înlăturării Turciei din programul F-35, suspendând pregătirea piloţilor turci în SUA pentru acest avion.

Ankara intenţionează să cumpere o sută de avioane de vânătoare pentru a fi utilizate de forţele sale aeriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe