Erdogan speră să-l convingă pe Trump să renunţe la penalizările legate de S-400

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră să convingă SUA să renunţe la ameninţarea de a-i exclude ţara din programul pentru avionul de vânătoare stealth F-35 ca urmare a deciziei Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete ruseşti S-400, potrivit RFE/RL.

Erdogan ar urma să se întâlnească cu preşedintele american Donald Trump în marja summitului G20 din Japonia din 28-29 iunie, însă liderul turc a precizat că va purta joi o discuţie telefonică cu omologul său din Washington.

SUA a oferit Turciei un termen limită până în 31 iulie pentru a renunţa la achiziţionarea sistemului rusesc antirachetă S-400 sau se va confrunta cu pierderea activităţii de subcontractare în cadrul proiectului avionului de vânătoare F-35 condus de americani. Ankara plănuieşte, de asemenea, să cumpere 100 de avioane pentru forţa aeriană.

De asemenea, Ellen Lord, subsecretar american al apărării pentru achiziţii şi întreţinere, a afirmat că piloţii turci care se pregătesc în SUA pe avioanele F-35 ce sunt vândute Ankarei vor fi expulzaţi din ţară dacă Turcia nu renunţă la acordul cu ruşii.

Secretarul interimar al apărării, Patrick Shanahan, a trimis o scrisoare omologului turc, în care a explicat măsurile de înlăturare a Turciei din programul F-35 dacă aceasta nu îşi schimbă cursul.

Washingtonul şi aliaţii săi consideră că sistemul rusesc S-400 nu este compatibil cu sistemele militare ale NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru avioanele de luptă F-35.

Rusia a anunţat marţi că plănuieşte să livreze Turciei sistemele S-400 în luna iulie.

Până acum, Erdogan a rezistat presiunii Statelor Unite de a renunţa la achiziţia sistemelor ruseşti, precizând că acordul este finalizat şi contestând sugestiile că S-400 reprezintă o ameninţare pentru sistemele militare ale NATO.

Într-un discurs televizat susţinut miercuri, Erdogan a promis că va obţine răspunsuri de la SUA cu privire la potenţiala excludere a Turciei din proiectul F-35 “pentru motive care nu au o bază raţională sau legitimă”.

“Uitaţi, nu spun că Turcia va cumpăra sistemul de apărare S-400, ci spun că Turcia l-a cumpărat deja”, a afirmat Erdogan.

“Am încheiat afacerea. Cu ajutorul Domnului, sistemul va fi livrat ţării noastre luna următoare”, a adăugat liderul turc.

Washingtonul a sugerat Ankarei că, în locul achiziţionării armelor ruseşti, să cumpere sistemul american de apărare aeriană Patriot. Totuşi, Erdogan a insistat că oferta ruşilor este mai bună.

“Acesta nu este un sistem de atac, ci de apărare. Nu trebuie să luăm măsurile necesare pentru a ne apăra ţara?”, a întrebat Erdogan.

“Am cerut Americii un astfel de sistem de apărare? Da, am cerut. L-au livrat? Nu, nu au făcut-o”, a susţinut liderul turc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe