SUA nu va mai pregăti piloţi turci pentru avioanele de vânătoare F-35

Avion de luptă american F-35A Lightning II
Avion de luptă american F-35A Lightning II (Wikipedia.org)

SUA şi Turcia, aliaţi NATO, s-au duelat luni de zile cu privire la planul Ankarei de a cumpăra sisteme de apărare aeriene S-400 de producţie rusească, despre care Washingtonul a susţinut că nu sunt compatibile cu sistemele de arme ale alianţei şi ar putea reprezenta o ameninţare pentru avioanele de vânătoare americane F-35.

Washingtonul a luat decizia de a nu mai accepta alţi piloţi turci în programul de pregătire pentru avionul de vânătoare american F-35, a susţinut Reuters, citând oficiali americani, care au adăugat că şansele anulări acesteia depind de Ankara.

Oficialii americani au declarat că decizia se aplică doar primelor grupuri de piloţi turci şi echipe de întreţinere care în mod normal ar fi trebuit să se deplaseze în SUA, potrivit Reuters.

Totuşi, încă nu a fost luată o decizie oficială privind suspendarea pregătirii piloţilor turci şi a echipelor de întreţinere la Baza Aeriană Luke din Arizona, au mai afirmat oficialii.

Potrivit armatei americane, patru piloţi turci se pregătesc în prezent la Baza Aeriană Luke şi alţi doi piloţi turci se află acolo ca instructori. În afara acestor şase ofiţeri turci, mai există 20 de membri ai unei echipe turceşti de întreţinere.

Între timp, Andrew Winternitz, asistent adjunct al secretarului american al apărării pentru politică europeană şi a NATO, a declarat joi că, în cazul în care Turcia va cumpăra atât sistemul rusesc S-400 cât şi avioane F-35 pentru forţele sale armate, ar putea studia metode pentru a folosi sistemul S-400 într-o manieră mai eficientă împotriva avioanelor americane de generaţia a cincea.

Marţi, ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchinson, a afirmat că Turcia trebuie să anuleze achiziţionarea sistemului rusesc. Totuşi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că rămâne dedicat acordului încheiat cu Moscova.

Aparent, Washingtonul a acordat Ankarei un termen limită până la sfârşitul acestei săptămâni pentru a abandona acordul cu Rusia sau va înfrunta penalizări, care vor include sancţiuni, excluderea din programul F-35 şi anularea livrării a 100 de avioane de vânătoare F-35.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe