Turcia rămâne fără coaliţie de guvernare. Erdogan cere în mod oficial alegeri anticipate

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut în mod oficial alegeri anticipate în ţară după eşecul negocierilor cu opoziţia în privinţa formării unui guvern de coaliţie.

Erdogan “a negociat cu preşedintele Marii Adunări Naţionale din Turcia, Ismet Yilmaz, şi a decis să aibă loc din nou alegeri parlamentare”, conform unei declaraţii făcute luni de biroul prezidenţial, a raportat agenţia de ştiri Anadolu.

Anunţul oficial a fost făcut după expirarea unui termen limită în care Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) urma să găsească un partener de coaliţie, pavându-se astfel drumul pentru formarea unui guvern interimar.

Procesul impune demisia Consiliului de Miniştri, astfel încât Erdogan să poată numi un premier însărcinat cu formarea unui guvern interimar.

De când a ajuns la putere în 2002, este prima dată când AKP nu a reuşit să îşi asigure suficiente voturi în timpul alegerilor legislative din 7 iunie pentru a forma un guvern alcătuit dintr-un singur partid.

După alegerile din 7 iunie, AKP a început negocierile cu partidele de opoziţie pentru a forma o coaliţie de guvernământ dar discuţiile nu au dus la niciun rezultat.

Declaraţia de luni a preşedinţiei nu a oferit o dată exactă pentru alegerile anticipate, dar rapoartele susţin că este probabil ca Erdogan să aleagă data de 1 noiembrie. De asemenea, preşedintele turc este aşteptat să îl însărcineze pe premierul Ahmed Davutoglu cu formarea unui guvern interimar.

Observatorii consideră că Erdogan vede alegerile anticipate ca pe o oportunitate ca AKP să îşi recâştige majoritatea în Parlamentul turc cu 550 de locuri.

Preşedintele Partidului Popular Republican (CHP) din opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, l-a criticat pe Erdogan pentru că a refuzat să ofere partidului său un mandat pentru formarea unui guvern, acuzându-l că “încalcă democraţia”.

Erdogan a făcut de mult timp presiuni pentru schimbarea Constituţiei ţării, cu scopul de a acorda puteri executive preşedintelui. Pentru a rescrie Constituţia, AKP are nevoie de o majoritate de două treimi – 367 de locuri – în Parlament.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe