Siria neagă că ar plănui un nou atac chimic. Kremlinul critică un avertisment al Casei Albe

Guvernul sirian a respins acuzaţiile făcute luni de Casa Albă că ar pregăti un nou atac cu arme chimice. La rândul ei, Rusia critică avertismentul lansat de Washington cu privire la preţul pe care îl va plăti Damascul în cazul desfăşurării presupusului atac.
Victime ale presupusului atac chimic desfăşurat în oraşul sirian Khan Sheikhoun în 4 aprilie 2017.
Victime ale presupusului atac chimic desfăşurat în oraşul sirian Khan Sheikhoun în 4 aprilie 2017. (Captură Foto)

Ali Haidar, ministrul sirian pentru Reconciliere Naţională, a respins avertismentul SUA şi a declarat că acesta prevesteşte o campanie diplomatică anti-Siria la ONU, sau poate o campanie militară, potrivit rapoartelor AP.

Kremlinul a respins, de asemenea, o declaraţie publicată de Casa Albă, care a avertizat că preşedintele sirian Bashar al-Assad şi armata sa “vor plăti un preţ mare” dacă desfăşoară presupusul atac. Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a precizat că “astfel de ameninţări la adresa liderilor legitimi ai Siriei nu sunt acceptabile”.

De asemenea, Peskov a criticat administraţia preşedintelui american Donald Trump, pentru utilizarea expresiei “un alt atac cu arme chimice”, susţinând că o investigaţie independentă asupra atacului din luna aprilie nu a fost desfăşurată niciodată, în ciuda apelurilor Rusiei. Până acum, SUA nu a explicat de ce se opune ideii că o a treia parte - imparţială - să stabilească toate faptele.

Un parlamentar rus senior a declarat că avertismentul SUA este o provocare. Franţ Klinţevici, prim vicepreşedinte al Comitetului pentru Apărare şi Securitate în camera superioară a Parlamentului rus, a acuzat SUA că “pregăteşte un nou atac asupra poziţiilor forţelor siriene”. În luna aprilie, după presupusul atac chimic sirian, Trump a ordonat un atac cu rachete asupra unei baze aeriene siriene.

Siria a negat că foloseşte arme chimice şi Ministerul rus al Apărării a precizat că agenţii toxici au fost eliberaţi în momentul în care o lovitură aeriană siriană a distrus un arsenal de arme chimice şi o fabrică de muniţie, ambele aparent aparţinând rebelilor.

Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că SUA “a identificat potenţiale pregătiri pentru un alt atac cu arme chimice de către regimul Assad, care probabil va rezulta în uciderea în masă de civili, inclusiv copii nevinovaţi”. El a adăugat că activităţile identificate sunt similare cu pregătirile care au avut loc înaintea atacului chimic din luna aprilie, dar nu a furnizat niciun fel de dovadă pentru aceste acuzaţii sau alte explicaţii.

Oficiali ai Departamentului de Stat american, care sunt implicaţi în mod tipic în coordonarea unor astfel de anunţuri, au declarat că au fost luaţi prin surprindere de avertismentul lansat de administraţia Trump – un avertisment care nu pare să fi fost discutat în avans cu alte agenţii pentru securitatea naţională. În mod tipic, Departamentul de Stat, Pentagonul şi agenţiile americane de informaţii sunt consultate înainte ca administraţia de la Casa Albă să emită o declaraţie care va ridica semne de întrebare şi nemulţumiri în capitalele străine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe