Turcia îşi amplifică prezenţa militară în Siria. Erdogan şi Trump discută despre retragerea SUA

Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene
Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene (Getty Images)

Turcia a început să îşi consolideze prezenţa militară de ambele părţi ale graniţei sale cu Siria, la doar câteva zile după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că îi va retrage pe toţi cei 2.000 de soldaţi americani staţionaţi în prezent în ţara arabă, potrivit RFE/RL.

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a discutat telefonic cu Trump în cursul zilei de duminică, cei doi şefi de stat căzând de acord în privinţa coordonării militare şi diplomatice pentru a preveni formarea unui gol de putere după retragerea americanilor din Siria.

Pentagonul a declarat că ordinul privind retragerea trupelor americane din Siria a fost semnat. De asemenea, CNN a susţinut că un oficial din domeniul apărării a confirmat acest lucru şi a citat un alt oficial afirmând că secretarul american al Apărării, James Mattis, a semnat ordinul. Mattis şi-a anunţat demisia după ce Trump a dezvăluit planul privind retragerea totală din Siria şi parţială din Afganistan.

Reuters a precizat că un martor ocular a văzut sute de vehicule militare turceşti intrând în provincia sudică de frontieră turcă Kilis din provincia învecinată Hatay.

Agenţia turcă de ştiri IHA a raportat că un convoi de forţe turceşti a pătruns în Siria în noaptea de 22 spre 23 decembrie.

Armata turcă nu a comentat mişcările trupelor sale.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a afirmat că el şi Erdogan au discutat despre “retragerea lentă şi foarte coordonată a trupelor americane din regiune”.

Soldaţii americani au conlucrat în Siria cu o miliţie kurdă în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic. Ankara priveşte miliţia kurdă ca o filială teroristă a militanţilor kurzi PKK care desfăşoară o rebeliune armată în interiorul Turciei.