Turcia: Emisiune TV interzisă. Actori de peste 70 de ani arestaţi după ce l-au criticat pe Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Guvernul Turciei, prin agenţiile de cenzurare a mass mediei, a anulat în această săptămână producţia talk show-ului Public Arena difuzat la Halk TV, după ce doi actori veterani au afirmat că preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea fi spânzurat sau otrăvit în cazul în care continuă să suprime libertatea de exprimare.

Actorii de comedie Metin Akpınar, în vârstă de 77 de ani, şi Müjdat Gezen, în vârstă de 75 de ani, sunt acuzaţi că l-au “insultat pe preşedinte”, potrivit articolului 299 din Codul Penal turcesc.

Publicaţia turcească Hürriyet a raportat că RTUK (Consiliul Suprem de Radio şi Televiziune) a anulat cel puţin cinci episoade ale emisiunii Public Arena şi amendat reţeaua pentru interviurile cu Akpınar şi Gezen. Actorii, potrivit agenţiei de cenzură, “au depăşit limitele criticii” prin “instigarea oamenilor la ură şi ostilitate”.

Actorii au fost arestaţi luni pentru presupusa promovare a unei lovituri de stat împotriva lui Erdogan, alăturându-se miilor de persoane care, în ultimii cinci ani, au avut de înfruntat acuzaţii penale pentru insultarea preşedintelui.

În remarcile lor, cei doi actori au avertizat că Erdogan şi-ar putea pierde priza asupra puterii prin continuarea suprimării jurnaliştilor, a cooperării cu guvernul rus şi manipularea alegerilor.

Akpınar l-a acuzat pe Erdogan de polarizarea ţării cu scopul de a diviza sentimentul public. “Singura soluţie pentru a scăpa de polarizare este democraţia. Dacă putem ajunge în acel punct, atunci putem ieşi din situaţia în care ne aflăm fără luptă şi fără haos. Dacă nu vom putea, atunci poate îl vor spânzura de picioare pe liderul ţării, poate va muri într-o pivniţă după ce va fi otrăvit sau poate va avea un sfârşit groaznic, ca şi alţi lideri”.

El a mai declarat că, în afară de fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, “toţi cei care s-au îndreptat spre Rusia... au fost nevoiţi să renunţe la poziţia lor”.

Gezen s-a referit în mod specific la Erdogan în remarcile sale, exprimându-şi dezacordul faţă de acuzaţiile lansate de acesta împotriva politicienilor din opoziţie.

“El îi critică pe toţi, aruncă vina pe oricine, le spune oamenilor să îşi cunoască limitele. Uite, Recep Tayyip Erdogan, nu ne poţi testa patriotismul. Ar trebui să-ţi ştii limita”, a avertizat actorul.

Erdogan şi partidul său islamist Justiţie şi Dezvoltare (AKP) au răspuns imediat remarcilor. Un purtător de cuvânt al partidului i-a acuzat pe cei doi actori de “crime împotriva umanităţii”, iar Erdogan a declarat că cei doi sunt “artişti inutili”.

Politicieni seculari din ţară au condamnat de asemenea Ankara pentru adoptarea unor măsuri legale împotriva actorilor. Preşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a publicat o declaraţie în care a precizat că actorii l-au criticat chiar mai mult într-o emisiunem dar nu i-a trecut niciodată prin cap să ceară măsuri legale.

“Nu acceptăm ce li se întâmplă lui Metin Akpınar şi Müjdat Gezen. Toată lumea are dreptul să critice”, a afirmat politicianul din opoziţie, adăugând că Erdogan “nu poate tolera nici cea mai uşoară critică”.

Guvernul lui Erdogan a adoptat o poziţie mai agresivă pentru pedepsirea celor care l-au criticat în public pe preşedintele ţării. La începutul acestui an, de exemplu, cântăreaţa turcă Zuhal Olcay a fost condamnată la 10 luni de închisoare pentru schimbarea versurilor unui cântec într-un concert live, în care a spus “Recep Tayyip Erdogan, totul este gol, totul este numai o minciună, viaţa se va sfârşi într-o zi şi vei spune ‘Am avut un vis’”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe