Turcia anunţă NATO despre invazia masivă în Siria împotriva luptătorilor kurzi

Tancuri turceşti.
Tancuri turceşti. (Captură Foto)

Ankara este pregătită să efecuteze o invazie terestră masivă în nordul Siriei cu scopul de a strivi miliţiile kurde care controlează în prezent oraşul Afrin, în apropierea graniţei turco-siriene. Mai multe publicaţii regionale au raportat deja o comasare de luptători care ar putea fi cea mai mare forţă externă care a intervenit până acum pe toată durata războiului sirian.

Potrivit publicaţiei Al-Sura News, comasarea militară turcă ce are loc în prezent include forţe speciale, unităţi ale armatei, rebeli sirieni susţinuţi de Turcia şi forţa aeriană turcă. Unităţile kurde de Apărare a Poporului (YPG) controlează oraşul sirian Afrin de când guvernul preşedintelui Bashar al-Assad s-a retras în 2012 din această regiune, care constituie cea mai vestică parte a teritoriului kurd autodeclarat autonom Rojava.

Turcia consideră regiunea o enclavă “teroristă” pe motiv că vede facţiunile kurde din Siria drept o extensie a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

În urmă cu câteva zile, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat recentele eforturi americane de amplificare a sprijinului pentru Forţele Democratice Siriene (FDS), care sunt dominate de kurzi, afirmând în timpul unui discurs în Ankara: “O ţară pe care o numim aliat insistă pe formarea unei armate teroriste la graniţele noastre. Ce altceva ar putea viza acea armată teroristă în afară de Turcia? Misiunea noastră este aceea de a strangula [noua forţă] din faşă”.

Potrivit Reuters, un general turc de rang înalt a declarat în timpul unei întâlniri la care au participat comandanţi militari NATO: “nu putem şi nu vom permite susţinerea şi înarmarea grupului terorist YPG sub numele unui partener operaţional. Sperăm că această greşeală va fi corectată în cel mai scurt timp”.

Al Jazeera şi Al Masdar News au confirmat că un convoi militar turc masiv a pătruns în nord-vestul Siriei şi că deja au loc lupte sporadice împotriva forţelor kurde. Aparent şi forţa aeriană turcă a fost mobilizată – un factor semnificativ, ţinând cont de faptul că forţele terestre turceşti, inclusiv forţele rebele aliate, au înregistrat în trecut un succes mic în ceea ce priveşte combaterea luptătorilor kurzi fără suport aerian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe