Trump: Bazele americane vor rămâne în Siria postbelică pentru a contracara planurile ruso-iraniene

Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017.
Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017. (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Decizia preşedintelui Donald Trump de a menţine trupe americane în Siria postbelică a fost luată înainte de expirarea termenului limită – vineri – pentru recertificarea acordului nuclear încheiat cu Iranul, potrivit Debkafile.

Decizia de a păstra baze americane în nordul Siriei după înfrângerea Statului Islamic nu numai că reprezintă o provocare faţă de planurile trasate de Moscova pentru Siria, dar este o altă măsură împotriva Teheranului. Este o inversare a fostei politici a Casei Albe, proiectate de consilierii lui Trump sub conducerea consilierului pentru securitate naţională, generalul H.R. McMaster, de a încerca o colaborare cu preşedintele rus Vladimir Putin privind modelarea Siriei postbelice. Ei au recomandat reducerea prezenţei militare americane în ţară, după retragerea tuturor forţelor străine, în special Gărzile Revoluţionare ale Iranului, Hezbollah şi diverse miliţii şiite pro-Iran care luptă de partea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Această abordare, potrivit unor surse ale Debkafile din Washington, a fost modificată de anumite evenimente importante în ultima săptămână, cel mai semnificativ fiind sosirea unor arme iraniene în Siria, fără ca Moscova să protesteze în vreun fel. Putin a ieşit în evidenţă nu ca un partener al Americii în viitorul Siriei, ci ca un asociat activ în schema Teheranului de a-şi crea o prezenţă permanentă în Siria după război. Surse militare ale Debkafile au dezvăluit că cele trei lovituri aeriene israeliene asupra bazei al-Qutaifa, situată la vest de Damasc, s-au concentrat pe o singură ţintă. Surse militare americane au precizat ulterior că, atunci când un raid aerian se repetă asupra aceleiaşi ţinte, este o dovadă a efortului de a distruge complet acea ţintă. Aceleaşi surse au indicat tăcerea Rusiei în ceea ce priveşte atacul aerian israelian şi consecinţele acestuia, deşi a fost cel mai intens atac lansat de Israel în mulţi ani.

Decizia lui Trump de a menţine soldaţii americani acolo unde se află, în nordul Siriei, plasează ţara arabă înapoi în rolul de arenă centrală folosită de SUA împotriva Rusiei şi a alianţei sale cu Iranul şi Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe