Tudose: Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi

Ungaria a anunţat că îşi retrage sprijinul pentru aderarea ţării noastre la OECD, principala organizaţie economică internaţională, însă premierul Mihai Tudose nu crede că Budapesta va merge până la capăt cu această mişcare.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Mihai Tudose şi-a exprimat speranţa că Ungaria nu va strica relaţiile diplomatice cu România, în contextul în care Guvernul maghiar a anunţat oficial că nu va susţine aderarea ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, şi domniile lor au aici. Nu cred că vom ajunge acolo. (...) Cred că îl alimentăm (conflictul cu Budapesta - n.r.) şi noi discutând despre aşa ceva. E vorba aia, cu băgatul băţului prin gard. Ei ne-au spus ceva, noi ne ducem un pic mai sus, ei vin mai peste, noi mai spunem ceva, ca ei să poată să iasă să apere cei 2 milioane de cetăţeni care nu ştiu ce le facem noi. Nu le facem nimic. Ştiţi foarte bine, au toate drepturile posibile. România este exemplu în lume în ceea ce priveşte toleranţa, şi religioasă, şi etnică şi de orice natură. Şi asta o ştie toată lumea", a declarat Tudose, la Antena 3, citat de Agerpres.

În opinia premierului, întreaga situaţie tensionată diplomatic este rezultatul unei interpretări greşite.

"Eu nu cred că statul ungar va juca la un asemenea nivel şi cred că de fapt este o interpretare un pic eronată", a subliniat Tudose, care a apreciat că respectiva situaţie care a dus la reacţia Ungariei este "o problemă şi în justiţie, şi o greşeală de comunicare şi o greşeală de abordare a Consiliului Local".

Reamintim că Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - unul dintre obiectivele noastre majore de politică externă, după ce o instanţă de judecată a suspendat înfiinţarea unui liceu catolic la Târgu Mureş.

"Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi familiilor afectate. E un pas foarte inamical şi foarte serios al României", a declarat Magyar Levente, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe.

Tribunalul Mureş a anulat, în primă instanţă, pe 14 iunie, înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, în speţă existând şi un dosar instrumentat de procurorii DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne