Olguţa Vasilescu: Legea salarizării în sectorul bugetar se va aplica exact aşa cum este

În timp ce Opoziţia tot atrage atenţia că încasările la buget au scăzut, idem investiţiile directe, creşterea economică e una bazată pe consum etc., Olguţa Vasilescu continuă să promită că salariile vor creşte.
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale),
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale), (Florin Chirila/Epoch Times)

La scurt timp după ce presa a vuit că Armata n-are bani să plătească soldele, urmând ca în septembrie acestea să se dea eşalonat, Lia Olguţa Vasilescu iese pe Facebook cu noi declaraţii legate de salarii, afirmând că acestea vor creşte, profesorii ajungând, de exemplu, să aibă în 2020 salarii ca în Italia şi Spania.

Potrivit Olguţei Vasilescu, legea salarizării în sectorul bugetar se va aplica exact aşa cum este, fără nicio modificare, nici în plus, nici în minus.

"Din nou o declaraţie ruptă din context, din care nu se înţelege nimic, azi, în unele mijloace de informare în masă, pe care mă simt obligată să o explic. Aşadar, în programul de guvernare al PSD erau următoarele creşteri pentru profesori (deci nu şi pentru personalul auxiliar): 25 la sută de la 1 Iulie 2017 şi 30 la sută de la 1 Ianuarie 2018. Alte majorări nu erau în programul de guvernare până în 2020. Creşterea a fost de 15 la sută de la începutul anului (12 luni) şi pentru profesori, dar şi pentru personalul auxiliar, ceea ce reprezintă o sumă totală mai mare decât 25 la sută de la jumătatea anului (6 luni), cât scria în program şi care îi privea doar pe profesori, nu şi ceilalţi angajaţi în sistem.

Anul viitor, Educaţia va beneficia de două creşteri: 25 la sută de la 1 Ianuarie şi încă 20 la sută de la 1 Martie, ceea ce iarăşi înseamnă mai mult decât era prevăzut în programul de guvernare, adică 30 la sută din Ianuarie, fără nicio altă creştere ulterioară până în 2020. Prin Legea salarizării, creşteri vor fi şi în 2019 şi în 2020, ajungându-se la nivelul salarizării profesorilor din Spania şi Italia. Deci, majorările sunt peste promisiunile din programul de guvernare şi era normal să fie aşa dacă ne dorim ca Educaţia să fie prioritate.P.S. Din ceea ce am înţeles după discuţiile cu sindicatele, teama lor, de fapt, este că legea salarizării nu s-ar aplica în perioada următoare. Îi asigur că nu este cazul. Se va aplica exact aşa cum este, fără nicio altă modificare. Nici în plus, nici în minus...", spune Olguţa Vasilescu.

Reamintim, în context, că de multă vreme sindicatele şi opoziţia tot avertizează cu privire la salariile bugetarilor - nu doar că nu vor creşte spectaculos, aşa cum a promis PSD, ba din contră, prin transferul contribuţiilor de la angajator la salariat acestea vor scădea. Astăzi Olguţa Vasilescu a confirmat informaţia. La finele lunii august, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu confirmă ea însăşi, indirect, că respectivul transfer va însemna scăderea salariilor nete, relatează Hotnews.

Astfel, Vasilescu a anunţat că guvernul va creşte salariul brut al profesorilor cu 25% din ianuarie, iar când a fost întrebată care va fi creşterea salariului net, a spus că va fi de 4%.