Tudorel Toader negociază cu sindicaliştii din penitenciare. "Domnul ministru a încercat din răsputeri să nu îşi asume anumite termene!"

Sindicaliştii din Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au reuşit să îl convingă pe ministrul Justiţiei să îşi asume termen pentru câteva dintre problemele arzătoare din domeniu, precum lipsa de personal.
Sorin Dumitraşcu / Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor
Sorin Dumitraşcu / Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor (Sorin Dumitraşcu / Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.02.2018
Se încarcă player-ul...

Invitaţi la discuţii de Tudorel Toader după ce au anunţat un protest în faţa Ministerului Justiţiei şi dezvăluiri de presă, sindicaliştii din Administraţia Penitenciarelor declară că ministrul şi-a însuşit - cel puţin la nivel de promisiune - solicitările lor. Astfel, Toader ar fi promis, la negocierile de astăzi, că va susţine în maxim două săptămâni în Guvern statutul personalului din penitenciare, urmând ca acesta să fie apoi trimis în Parlament, a anunţat vineri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu, la ieşirea de la discuţii.

În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare nerecuperate - peste 1 milion în 2 ani, potrivit sindicaliştilor - Dumitraşcu a anunţat că Tudorel Toader a promis că va discuta din nou cu ministrul Finanţelor, pentru a se aloca bani.

"În legătură cu plata orelor suplimentare am stabilit ca săptămâna viitoare, când se întoarce din Japonia, va rediscuta cu ministrul Finanţelor şi va încerca să îl convingă să avizeze (plata orelor suplimentare nerecuperate - n. .r), pentru că a fost o problemă cu faptul că nu ar fi bani pentru asta, dar trebuie să fie, pentru că asta este o datorie a statului român. Am discutat de asemenea despre statut, acesta urmează să fie promovat în maxim două săptămâni în Guvern, urmând ca ministrul Justiţiei să îl susţină personal, după care să meargă în Parlament", a declarat Dumitraşcu.

În contextul în care în presă au apărut informaţii despre rele tratamente aplicate deţinuţilor de către personalul la Rahova, Dumitraşcu a declarat că ministrul a promis achiziţionarea în regim de urgenţă a unor body cam-uri pentru dotarea angajaţilor ce lucrează cu deţinuţii.

"Acele body cam-uri ajută foarte mult în normalizarea relaţiei cu deţinutul care, când e filmat, nu mai înjură, nu mai ameninţă. Sigur că funcţionează în ambele direcţii...", a precizat Dumitraşcu, potrivit căruia costul unei camere e de 40-50 eur/buc.

"Nu sunt costuri exorbitante... Se puteau achiziţiona de mult, nu era nevoie de incidente în penitenciare pentru a achiziţiona aceste body cam-uri. Anul trecut au fost peste 1000 de agresiuni între deţinuţi, peste 800 la adresa personalului şi recent avem şi discuţia asta referitor la presupusa agresiune a personalului la adresa unor deţinuţi.

În fiecare penitenciar sunt intervenţii zilnic. Nu există penitenciare în România în care să nu se intervină în forţă, există deţinuţi agresivi, deţinuţi cu probleme psihice. În penitenciare nu sunt oameni care au ajuns întâmplător, sunt oameni cu o cultură a agresivităţii", a precizat sindicalistul.

Potrivit acestuia, de luna viitoare se vor relua discuţiile referitoare la scoaterea la concurs a posturilor vacante în penitenciare.

"A fost o discuţie relaxată, amicală. Domnul ministru a încercat din răsputeri să nu îşi asume anumite termene pentru ceea ce am stabilit. În cele din urmă, la finalul discuţiei, am reuşit să identificăm şi termene pentru soluţii la problemele discutate. Pe scurt, în ceea ce priveşte chestiunea condiţiilor de lucru, am stabilit ca luna viitoare să începem lucrul pentru acele standarde pentru condiţiile de lucru în penitenciare şi la plata multi-anuală de investiţii. Am stabilit, de asemenea, că săptămâna viitoare ministrul Justiţiei reia discuţiile referitoare la scoaterea la concurs a posturilor vacanţe în penitenciare. Între timp au mai apărut şi alte posturi care pot fi scoase la concurs. Am stabilit de asemenea că ministrul Justiţiei va discuta, tot săptămâna viitoare, cu ministrul Finanţelor în legătură cu acea ordonanţă", a mai adăugat Dumitraşcu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor