Tsipras asigură Parlamentul European că Grecia va aplica reforme. Tsakalotos a cerut un nou împrumut pe 3 ani

Premierul grec Alexis Tsipras se adresează Parlamentului European în Strasbourg, 8 iulie 2015.
Premierul grec Alexis Tsipras se adresează Parlamentului European în Strasbourg, 8 iulie 2015. (Captură Foto)

Premierul grec Alexis Tsipras a asigurat miercuri Parlamentul European că va prezenta în această săptămână propuneri pentru reforme pentru a asigura încheierea unui acord de finanţare cu creditorii internaţionali, un acord care va menţine Grecia în zona euro.

Tsipras a declarat în Strasbourg că este determinat să repare anii de guvernare proastă şi să inverseze inegalităţile tot mai mari cauzate de cei cinci ani de măsuri de austeritate impuse de creditori.

Premierul a ţinut să asigure Parlamentul European că guvernul său “va continua demersurile în privinţa reformelor”, după ce liderii zonei euro au declarat că Atena mai are timp doar până duminică pentru a cădea de acord asupra termenilor noului program de salvare financiara (bailout) a ţării.

“Cerem un acord cu vecinii noştri”, a declarat Tsipras, adăugând că doreşte un acord care să ofere un semn că ţara sa va ieşi din criză. “Principalul nostru obiectiv trebuie să fie combaterea şomajului şi încurajarea antreprenoriatului.”

De asemenea, într-o scrisoare adresată preşedintelui MES (Mecanismul European de Stabilitate) şi dată publicităţii miercuri, noul ministru de finanţe grec Euclid Tsakalotos a cerut în mod oficial un împrumut pe trei ani, angajându-se la 'un pachet de reforme şi măsuri care trebuie să garanteze stabilitatea finanţelor publice şi creşterea pe termen lung', conform Agerpres.

Cu câteva ore înainte de publicarea scrisorii, un purtător de cuvânt al MES a confirmat pentru AFP că a primit această cerere din partea Greciei, care a fost de altfel aşteptată după summitul de urgenţă desfăşurat marţi seara în capitala belgiană Bruxelles.

Noul ministru elen al finanţelor a propus “punerea în aplicare imediată, începând de săptămâna viitoare, a unor măsuri pentru reformarea sistemelor de impozitare şi al pensiilor”. În plus, el a declarat că se vor lua măsuri suplimentare pentru a întări şi moderniza economia îngenuncheată a ţării.

Propunerile Atenei vor fi trimise partenerilor de la masa negocierilor cel târziu joi, astfel încât acestea să fie prezentate în cadrul întâlnirii de duminică a miniştrilor de finanţe din zona euro.

În acelaşi timp, sprijinul de care a beneficiat Tsipras după referendumul elen din 5 iulie începe să se fisureze, în condiţiile în care partidele politice de opoziţie au declarat miercuri, în unanimitate, că mandatul premierului este acela de a încheia un acord şi nu de a scoate Grecia din zona euro, sau chiar din Uniunea Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.