Trump vizitează soldaţii americani din Irak şi Germania. Anunţă încetarea rolului SUA de “jandarm mondial”

Preşedintele american Donald Trump şi prima doamnă Melania Trump fac poze cu soldaţi americani în timpul unei vizite la baza aeriană Al-Asad din Irak, 26 decembrie 2018
Preşedintele american Donald Trump şi prima doamnă Melania Trump fac poze cu soldaţi americani în timpul unei vizite la baza aeriană Al-Asad din Irak, 26 decembrie 2018 (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a salutat forţele militare americane de la o bază din Germania, după ce a efectuat o călătorie neaşteptată în Irak pentru a-i vizita pe soldaţii americani staţionaţi acolo, potrivit RFE/RL.

Joi, Trump a făcut fotografii şi a dat mâna cu zeci de soldaţi la Baza Aeriană Ramstein din Germania, în timp ce avionul său a fost realimentat la întoarcerea din Irak.

Miercuri, Trump a făcut o vizită surpriză la baza aeriană Al-Asad situată la vest de Bagdad. El a fost însoţit de Prima Doamnă, Melania Trump.

Preşedintele american, care a fost criticat dur pentru că nu a vizitat forţele americane din nicio zonă de luptă de când a fost investit oficial în funcţie în ianuarie 2017, a folosit vizita din Irak pentru a-şi motiva decizia de retragere a celor 2.000 de soldaţi americani din Siria, afirmând că grupul extremist Statul Islamic este “foarte aproape de a fi înfrânt” şi că orice revenire a grupului poate fi gestionată de trupele americane existente în Irak.

“Nu dorim să mai profite de noi ţări care ne folosesc armata incredibilă pentru a fi protejate. Ele nu plătesc pentru acest lucru şi o vor face”, a precizat Trump, declarând încetarea ceea ce el a numit a fi rolul SUA ca un jandarm mondial.

“Suntem răspândiţi în întreaga lume. Ne aflăm în ţări de care majoritatea oamenilor nici măcar nu au auzit. Sincer, este ridicol”, a adăugat Trump.

Soldaţii americani din Siria au sprijinit o miliţie kurdă în lupta împotriva eliminării Statului Islamic (grup cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh).

Pentagonul a mai declarat că SUA va retrage aproximativ jumătate din cei 14.000 de soldaţi care participă în Afganistan la o misiune internaţională de stabilizare.

SUA are peste 5.000 de soldaţi în Irak care susţin forţele de securitate locale în lupta împotriva jihadiştilor ISIS. Miercuri, Trump a afirmat că nu intenţionează să reducă numărul soldaţilor americani din Irak.

Preşedintele SUA ar fi trebuit să se întâlnească cu conducerea irakiană în timpul vizitei, însă întâlnirea a fost anulată din cauza unor neînţelegeri cu privire la modul se desfăşurare.

Departamentul de Stat al SUA a precizat că problemele ce urmau a fi discutate în cadrul întâlnirii vor fi abordate într-o conversaţie telefonică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe