Trump, decizie surprinzătoare: Şeful CIA numit Secretar de Stat al SUA în locul lui Tillerson

Directorul CIA, Mike Pompeo, va deveni noul Secretar de Stat al Statelor Unite, a anunţat preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Rex Tillerson este înlocuit din funcţia de secretar de stat, punându-se capăt mandatului agitat de principal diplomat al SUA, ce a fost marcat de o serie de neînţelegeri publice cu şeful său – preşedintele Donald Trump.

Trump a anunţat marţi, pe pagina sa de Twitter, că îl va înlocui pe secretarul de stat cu actualul director al CIA, Mike Pompeo. De asemenea, preşedintele american a ales-o pe Gina Haspel, adjuncta lui Pompeo, să conducă agenţia de spionaj.

Potrivit publicaţiei americane The Washington Post - prima care a publicat ştirea despre noua mişcare la Casa Albă, Trump i-a mulţumit lui Tillerson pentru serviciile sale şi a precizat că Pompeo va face o “treabă fantastică”.

De când Tillerson a preluat funcţia de secretar de stat în februarie 2017, din Casa Albă au ieşit în repetate rânduri mesaje amestecate iar relevanţa Departamentului de Stat s-a diminuat. Ciocnirile din spatele uşilor închise între Trump şi Tillerson au avut loc pe fondul unor crize internaţionale majore, inclusiv un potenţial război nuclear cu Coreea de Nord.

Tensiunile dintre cei doi - preşedintele şi cea mai înaltă personalitate diplomatică - s-au intensificat când Tillerson, în vârstă de 65 de ani, s-a distanţat public de răspunsul sfidător al lui Trump faţă de violenţele comise la un miting al naţionaliştilor albi în Charlottesville, în Virginia, din vara anului trecut.

Dar au existat şi alte ciocniri între cei doi oameni politici.

Ruptura politică s-a adâncit cel mai mult când Trump a scris pe Twitter, în octombrie 2017, că Tillerson “pierde timpul” încercând să negocieze cu Coreea de Nord suspendarea programelor acesteia pentru arme nucleare şi rachete balistice.

Preşedintele a scris la acea vreme: “Economiseşte-ţi energia, Rex, vom face ceea ce trebuie făcut!”

În octombrie 2017, NBC News a afirmat că Tillerson s-a aflat deja la un pas de a demisiona în cursul verii trecute, însă i s-a cerut să rămână în funcţie până la sfârşitul anului. În iulie 2017, Tillerson l-a numit pe Trump “idiot” după o întâlnire cu echipa de securitate naţională a preşedintelui, potrivit NBC, care a citat mai multe surse de la nivelurile superioare ale administraţiei.