Trump ameninţă că suspendă importul de automobile germane. Cere aliaţilor NATO să plătească mai mult

În timpul întâlnirilor cu oficiali UE, liderul de la Casa Albă a ameninţat că va stopa vânzarea a milioane de automobile germane în SUA.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

La summitul de joi din Bruxelles, preşedintele american Donald Trump a declarat liderilor europeni că Germania se comportă “greşit” în ceea ce priveşte aranjamentele comerciale, conform rapoartelor media germane publicate ieri.

În comentariile divulgate presei germane, Trump ar fi declarat că Germania acţionează într-o manieră “greşită” sau “meschină”.

“Uitaţi-vă la milioanele de automobile pe care le vând în SUA. Groaznic! Vom opri acest lucru”, a declarat Trump, potrivit unor surse interne care au discutat cu Der Spiegel.

Plângeri similare împotriva excedentului comercial al Germaniei, făcute în cadrul întâlnirii din Bruxelles, au fost raportate de publicaţia bavareză Sueddeutche Zeitung.

Aparent, Trump a precizat foarte clar că reducerea deficitului comercial american este una dintre priorităţile sale, comentariile fiind făcute la o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Alţi lideri UE s-au alăturat întâlnirii ulterior.

Juncker a apărat Germania, susţinând că liberul schimb este un lucru bun pentru toată lumea.

Deficit de 64 miliarde de dolari

În 2016, Germania a exportat produse în valoare de 253 miliarde de euro (270 miliarde de dolari). Mai mult decât a importat.

Acest lucru a dat naştere unor critici din partea administraţiei Trump, a directorului FMI Christine Lagarde şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron. Principalul consilier al preşedintelui american pe probleme comerciale, Peter Navarro, a acuzat Germania că exploatează moneda euro “puternic subevaluată” pentru a-şi creşte exporturile.

Potrivit datelor oferite de administraţia Trump, Germania a avut un excedent comercial de 64 miliarde de dolari cu SUA.

Anterior, Trump i-a condamnat pe producătorii auto germani pentru importarea de automobile în SUA, ameninţându-i că le va aplica o taxă de 35%.

“Dacă doriţi să construiţi automobile în lume, atunci vă doresc toate cele bune. Puteţi să construiţi automobile pentru SUA, dar pentru fiecare automobil care va intra în SUA veţi plăti o taxă de 35%”, a declarat Trump publicaţiei germane Bild, în luna ianuarie, în remarci traduse în limba germană.

“I-aş spune producătorului BMW că, în cazul în care construieşti o uzină în Mexic şi plănuieşti să vinzi automobile în SUA, fără o taxă de 35% poţi să uiţi de acest lucru”, a precizat Trump.

În luna martie, Trump a semnat ordine executive pentru a iniţia o evaluare la scară mare a cauzelor deficitelor comerciale pe care SUA le are cu unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi – inclusiv China şi Germania – şi a ordonat o aplicare mai strictă a legilor americane anti-dumping pentru a împiedica producătorii străini să submineze companiile americane prin vânzarea produselor la un preţ incorect.

În luna aprilie, ministrul german de Finanţe a respins acuzaţiile SUA că excedentul comercial al Germaniei este un semn al unor politici nedrepte şi a cerut administraţiei Trump să rămână implicată în liberalizarea comerţului.

Acorduri privind terorismul, Rusia

Într-o serie de comentarii publice după întâlnirea de joi cu preşedintele american Donald Trump, Tusk a declarat că cele două tabere au convenit asupra mai multor probleme şi au reconfirmat cooperarea în lupta antitero. Totuşi, a adăugat Tusk, cele două tabere au poziţii diferite în alte chestiuni.

“Am căzut de acord în multe probleme, şi în primul rând cel al contraterorismului. Unele teme rămân deschise, precum climatul şi comerţul. Şi nu sunt 100% sigur astăzi că putem spune – ne referim la preşedintele [Trump] şi la mine – că avem o poziţie comună, opinii comune asupra Rusiei”, a afirmat Tusk.

Ulterior în aceeaşi zi, Trump s-a întâlnit cu liderii NATO şi a repetat apelurile sale ca membrii alianţei militare să plătească mai mult pentru apărare, susţinând că plăţile trebuie să acopere “pierderile de-a lungul anilor”.

În discursul său la Summitul NATO din Bruxelles, Trump a declarat că 23 din cei 28 de aliaţi NATO datorează “sume enorme de bani” şi că nu este “corect pentru cetăţenii şi contribuabilii Statelor Unite”.

De asemenea, el a cerut omologilor săi din NATO să lupte împotriva terorismului şi să transforme într-o prioritate administrarea imigraţiei.

“Aveţi mii şi mii de oameni care ajung şi se răspândesc în ţările voastre şi, în multe cazuri, habar nu aveţi cine sunt aceia”, a mai precizat Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe