NATO se va alătura în mod oficial coaliţiei anti-ISIS

Membrii alianţei militare vestice au convenit să se alăture oficial coaliţiei care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic. Franţa şi Germania au dat undă verde planului, care este considerat “pur şi simplu simbolic”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Câteva surse NATO au declarat miercuri că alianţa militară strategică se va alătura coaliţiei conduse de SUA în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, care este cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh.

Se estimează ca decizia să fie anunţată joi, la întâlnirea liderilor NATO din Bruxelles, au precizat sursele.

Agenţia de ştiri Reuters a declarat că Germania şi Franţa vor conveni în mod oficial asupra planului în timpul discuţiilor la care va participa şi preşedintele american Donald Trump, care a sosit miercuri în capitala belgiană.

Sursele au făcut anunţul la câteva ore după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut alianţei să facă mai mult în lupta antitero, în special după recentul atac sinucigaş din Marea Britanie care a provocat 22 de morţi şi zeci de răniţi.

Mişcare simbolică

Unii diplomaţi au declarat că decizia este în principal politică, deoarece toţi cei 28 de membri NATO colaborează deja în coaliţia care luptă pentru recuperarea zonelor controlate de ISIS în Siria şi Irak. Unii membri, precum Germania, participă doar la susţinere, precum recunoaştere şi logistică.

În plus, NATO joacă un rol activ în schimbul de informaţii şi pregătirea forţelor locale în ambele ţări răvăşite de război.

Decizia are loc după presiunile venite din partea lui Trump, care anterior a declarat că alianţa este învechită şi a cerut ţărilor europene să îşi mărească contribuţia financiară alocată grupului militar.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat miercuri că va fi foarte important ca alianţa să se alăture unei coaliţii anti-ISIS, din care fac parte 68 de naţiuni.

“Cred că ei vor susţine alăturarea NATO şi ca aceasta să devină un membru oficial”, a adăugat Tillerson, făcând referire la Germania şi Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe